kombucha

Kombucha inaczej zwana grzybkiem herbacianym staje się ulubionym napojem nie tylko miłośników naturalnych i zdrowych napojów. Za granicą wypiera ona wodę kokosową, yerbamate czy soki, a trend ten powoli podbija gust Polaków. 

Kombucha to sfermentowany napój wyprodukowany ze słodzonej herbaty i symbiotycznych kultur bakterii oraz drożdży zwanych SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast). Jest to grzyb herbaciany stosowany od ponad 2000 lat w medycynie naturalnej. To właśnie z tego okresu pochodzą pierwsze wzmianki o użyciu kombuchy na Dalekim Wschodzie. Co warto podkreślić, ma ona konsystencję galaretowanego przeźroczystego lub mlecznobiałego grzybka. Dopasowuje się on kształtem do naczynia, w którym jest hodowany. W Polsce napój ten został rozpowszechniony dzięki książce profesora Iwana Nieumywakina, w której opisał szeroko właściwości tego cudownego napoju.

Napój z kombuchy jest źródłem cennych witamin, enzymów i kwasów organicznych. Wykazuje też silne właściwości probiotyczne ze względu na obecność żywych kultur bakterii. Kombucha jest bogata w witaminy z grupy C, witaminy z grupy B, potas, miedź, żelazo i wapń. Na zdrowotne działanie napoju mają wpływ też kwasy jak foliowy, octowy, mlekowy, glukonowy, glukuronowy, jabłkowy, szczawiowy, węglowy i kwasy nukleinowe. W procesie fermentacji grzybka herbacianego powstają żywe kultury bakterii. Wspierają one jelita, poprawiają trawienie, koją stany zapalne i działają korzystnie na odchudzanie. Z kolei kwas mlekowy zapobiega zaparciom, a pirydoksyna (witamina B6) pomaga w walce z otyłością.

Zwolennicy kombuchy na każdym kroku podkreślają jej właściwości. Ich zdaniem ma się ona przyczyniać między innymi do:

  • łagodzenia migren
  • łagodzenia alergii
  • zmniejszenia uciążliwości bólów pleców i stawów
  • działa uspokajająco
  • odbudowuje zdolności akomodacyjne oka
  • działa antybakteryjne i antygrzybiczne
  • regulacji ciśnienia krwi
  • poprawy koncentracji
  • łagodzenia objawów menopauzy
  • przyspieszenia gojenia się ran
  • opóźnienia procesów starzenia się organizmu
  • odbudowy flory bakteryjnej w jelitach po kuracji antybiotykowej.

Kombuchę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w supermarketach. Jest ona powszechnie dostępna i powoli zdobywa miano jednej z najlepszych super food! Napój z kombuchy można przygotować też samodzielnie w domu. Do jego przygotowania będą potrzebne:

  • 1 grzybek kombuchy
  • szklany słoik
  • 50 ml sklepowego napoju z kombuchy lub 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki herbaty liściastej może być też zielona
  • 2 litry filtrowanej wody
  • 150 gram cukru trzcinowego
  • gaza
  • gumka recepturka

Słoik umyj dokładnie. Herbatę zalej 2 litrami przefiltrowanej wody. Herbata powinna być mocna, więc liście mogą się zaparzać chwilę dłużej niż zwykle. Napój odcedź, aby pozbyć się liści. Dodaj cukier i ostudź napar. Do słoika wlej 50-100 ml zakupionego w sklepie napoju z kombuchy lub 2 łyżki octu jabłkowego. To pomoże zakwasić środowisko fermentacji. Następnie dodaj ostudzoną herbatę. Połów na niej grzybka herbacianego i zakryj słoik gazą. Tak przygotowany napój odłóż w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Poruszaj słoikiem od czasu do czasu do czasu, aby przyspieszyć proces fermentacji. Po 5-7 dni napój będzie gotowy do spożycia. Przelej go przez filtr do kawy i wlej do mniejszych butelek. Napój przechowuj w lodówce. Grzybka matkę oddziel od grzybka córki, umyj letnią wodą. Możesz go wykorzystać w nowej fermentacji.