Jajko na Wielkanoc musi być, tu dyskusji nie ma, tylko jak je podać by nie wiało nudą? Mamy na to sposób! Awokado zapiekane z jajkiem, zaskocz swoich gości.
Składniki na 4 porcje:
- 2 awokado
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 4 jajka
- szczypta świeżego tymianku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Pogłębiamy miejsce po pestce używając małej łyżeczki, mniej więcej tyle żeby zmieściło się nam żółtko. posypujemy szczyptą soli, wbijamy jajko we wgłębienie, posypujemy tymiankiem i parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok 7-8 minut.
Dla mięsożerców polecamy posypać jajko na wierzchu (przed upieczeniem) mały plasterkami boczku, lub szynki.
Obserwujemy jajko w piekarniku, o ile żółtko powinno być pół płynne, o tyle białko powinno się ściąć i być białe.
Serwujemy z grzankami, chrupiącym bajglem lub ulubioną sałatką np. z rukoli i pomidorków, czy plastrami grillowanego kurczaka.
Gwarantujemy, goście będą zachwyceni.
Smacznego 🙂