Pszenica nie musi być niezdrowa !!! Musimy ją spożywać, ale tak jak nasi przodkowie czyli w wersji z pełnego ziarna. Oddzielanie od ziarna jego otoczki czyli otrąb nie jest dobre dla naszego przewodu pokarmowego. Wybierajmy świadomie. Po raz drugi witamy mąki TOTA w Plebiscycie Influencer’s TOP 2019. Zachwyciła nas i wygrała w cuglach w I edycji pokazując swoje zdrowe oblicze oraz designerskie opakowania. Teraz TOTA łamie stereotypy prezentując zdrowe podejście do pszenicy.
Na stronie www.tota.pl w sekcji PRZEPISY – TO TAK SMAKUJE ZDROWIE można znaleźć szereg propozycji pysznych dań “z pełnego ziarna”. TOTA udawania i daje gotowe rozwiązania na to, że można łatwo przygotowywać dania nie tylko z mąki “białej”.

Mąka TOTA pszenna pełnoziasrnista w Influencer’s Top 2019
Pełnoziarniste naleśniki ze szparagami i szynką szwarcwaldzką
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej TOTA
 - około 1 szklanka mleka
 - około 1 szklanka wody gazowanej
 - 2 jajka
 - szczypta soli i pieprzu
 - olej do smażenia
 - szynka szwarcwaldzka
 - zielone szparagi
 - rukola
 - szczypiorek
 - opcjonalnie: sok z cytryny
 
Wykonanie:
Krok 1.
Do miski przesiej mąkę, wbij jajka, dodaj jedną łyżkę oleju, sól pieprz oraz połowę mleka i wody, wymieszaj rózgą kuchenną. Następnie wlej pozostałe mleko i wodę, wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
Krok 2.
Umyj szparagi, odłam zdrewniałe końców, a następnie ugotuj je na parze.
Krok 3.
Z przygotowanego ciasta usmaż naleśniki (jeśli ciasto jest zbyt gęste dolej do niego trochę wody gazowanej).
Krok 4.
Usmażone naleśniki nafaszeruj rukolą, szparagami i szynką szwarcwaldzką. Złóż w dowolny sposób. Przed podaniem możesz skropić je sokiem z cytryny.
Więcej o mące pszennej pełnoziarnistej można znaleźć na www.tota.pl/produkt/maka-pszenna-pelnoziarnista. Zwróćcie uwagę na wartości odżywcze tej mąki, a w szczególności na ilość błonnika pokarmowego i białka.
W social media szukajcie pod #totaksmakujezdrowie
Artykuł powstał we współpracy z TOTA
