Trzeba to przyznać, że w domu nigdy nie przygotujesz idealnego ciasta na pizzę, jakiego możesz skosztować w pizzerii. Duże sieciowe lokale dysponują specjalnymi piecami o dużej mocy i znają sekretne przepisy, dzięki którym ich pizza staje się jedyna w swoim rodzaju. Jeśli jednak nadal upierasz się, żeby samodzielnie upiec włoski placek – pomożemy Ci z tym !
Zacznij od dobrych składników 🙂
Może to banał, ale pizza nie wyjdzie taka sama z mąki pszennej tortowej, mąki babuni czy razowej. Każda z nich charakteryzuje się innym stopniem oczyszczenia ziaren i da inny efekt końcowy. Do domowego wypieku pizzy używa się najczęściej typu 450 lub 550 w zależności od tego, jaki rodzaj ciasta chce się uzyskać. Wypiekając domową pizzę z mąki typu 450, przygotujesz cienki i miękki placek. Stosując w przepisie typ 550, otrzymasz spód cienki, ale kruchy.
Mąka do pizzy
Włosi do wypieku pizzy używają tzw. fariny (farina to po włosku mąka), czyli mąki typu 00. Należy ona do mąk jasnych i jest właściwie całkowicie pozbawiona substancji mineralnych (nie ma w niej tzw. popiołu, a mąka ta jest całkowicie oczyszczona). Włoska mąka charakteryzuje się dużą miałkością, lekkością i delikatnością (w produkcie nie ma otrębów). Wypiekane z niej ciasto staje się kruche i chrupiące. Takiego rodzaju mąki używa się w dobrych pizzeriach sieciowych jak Domino’s Pizza. Dzięki temu spód pizzy zawsze ma idealny smak i konsystencję bez względu na to, jakie składniki znajdą się na górze.
Sos do pizzy
Najlepszy włoski sos powstaje z pomidorów odmiany San Marzano. Rosną one na wulkanicznej glebie u zboczy wulkanu Wezuwiusz, stąd ich niepowtarzalny i słodki smak. W sklepach znajdziesz tę odmianę i choć może pomidory nie będą wprost spod Wezuwiusza, przygotujesz z nich przyzwoity pomidorowy sos. Zanim rozsmarujesz go na cieście, pozwól mu się pogotować i zgęstnieć. Sos musi być pozbawiony wody, musi być jednolity i zwarty. Dopiero przy takiej konsystencji nakładaj go na placek.
Ser do pizzy
Kiedy robisz pizzę w domu, zdarza się, że wyląduje na niej resztka żółtego sera typu gouda znalezionego w zakamarkach lodówki. Prawdziwa włoska pizza, jak ta przygotowywana w Domino’s Pizza, zawsze zawiera oryginalny włoski ser, czyli mozzarellę. Jeśli dbasz o detale, a Twoje włoskie domowe danie ma jak najbardziej przypominać to oryginalne, użyj w swoim przepisie Mozzarella di Bufala Campana. Drobno poszarpane kawałki sera rozłóż równomiernie na pizzy.
Inne składniki
Domowy włoski placek ma smakować jak pizza zamówiona przez internet z dostawą do domu. Jeśli poszukujesz wybornego smaku, znajdź też wartościowe składniki. Na pizzę połóż dobrą dojrzewającą szynkę, prawdziwe włoskie oliwki. Przed pieczeniem polej sos oliwą z oliwek extra virgin. Niech Twoja kompozycja będzie wykwintnym plackiem bez kompromisów.
Przepis na pizzę – jak zrobić idealne ciasto
Masz już mąkę, teraz czas na resztę składników na ciasto. Potrzebujesz jeszcze tylko drożdży, wody i soli. Wszystko wydaje się proste, ale sam wiesz, ile razy ciasto wyszło zbyt kruche, za bardzo zmiękło lub nie dało się dobrze uformować. Włosi, żeby zrobić idealną pizzę przestrzegają określonych zasad. Nie tylko zawsze używają mąki typu 00, ale też zwracają uwagę na twardość wody, rodzaj soli i kwasowość drożdży. Ty pewnie nie chcesz zaprzątać sobie tym głowy, więc przejdźmy do proporcji.
Do przygotowania ciasta na pizzę potrzebujesz:
- 25 g drożdży,
- 150 ml ciepłej wody,
- 250 g mąki,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczkę soli,
- 1 łyżkę oliwy.
Ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie. Włosi zalecają, żeby najpierw ugniatać składniki przez 10 minut do ich całkowitego połączenia, a następnie przez kolejnych 20, żeby uformować jednolitą kulę. Po takim czasie wygniatania odkładasz ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia (zgodnie z oryginalnym włoskim przepisem). Po tym czasie dzielisz ciasto na dwie części i ponownie odkładasz, żeby odpoczęło. Tym razem powinno poleżeć około 6 godzin. Dopiero po tak długim oczekiwaniu zabierasz się za formowanie placka. Podczas całej czynności nie używasz wałka, starając się uformować okrągły placek. Jeśli pizzę będziesz piekł w tortownicy, możesz od razu rozkładać ciasto w naczyniu bez wcześniejszego „modelowania” go na blacie.
Jak widzisz, przygotowanie ciasta zabiera wiele czasu. Dlatego, kiedy szybko potrzebujesz smacznego i jedzenia, to pizza z dostawą od Domino’s Pizza okaże się dla Ciebie wygodnym rozwiązaniem. W Domino’s od ponad 50 lat przygotowuje się pizzę tradycyjnymi metodami, wyrabiając ją ręcznie. Możesz być pewien, że na Twój stół trafi jedzenie przyrządzone z największą starannością i dbałością o oryginalny smak. Co bardzo ważne, Twoja pizza na pewno będzie ciepła i będzie smakowała tak samo, jak ta jedzonej w lokalu. Domino’s stosuje specjalny system utrzymywania temperatury, dzięki czemu po otwarciu pudełka możesz rozkoszować się gorącym posiłkiem. Zero podgrzewania lub jedzenia zimnych kawałków.
Domowa pizza – pieczenie
Pieczenie placka w domu to największa trudność. Jeśli już uda Ci się przygotować dobre ciasto, właściwie je uformować i ułożyć na nim składniki, pieczenie może wszystko zepsuć. I to nie dlatego, że masz zły piekarnik. Po prostu brakuje Ci specjalnego pieca opalanego drewnem, w którym osiąga się temperaturę 485°C. Pizzę powinno piec się na kamieniu i stale ją obracać, żeby przypiec ją równomiernie z każdej strony. Bez pieca możesz jedynie próbować upiec swój własny placek przypominający ten z lokalnych i sieciowych pizzerii. W domowych warunkach rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250°C, a gotową pizzę rozłóż na rozgrzanym wcześniej kamieniu (placek możesz przygotować na blacie czy stolnicy i przełożyć do na kamień dużą łopatką). Zapiekaj pizzę przez 10 minut.
Kiedy szukasz dobrego smaku, chcesz rozkoszować się pysznym włoskim plackiem, zamów pizzę online. Dostaniesz ją szybko (nie będziesz czekał 8 godzin, aż ciasto wyrośnie), a jej spód na pewno będzie kruchy i chrupiący, a nie miękki i ciągnący się jak ten wypiekany w piekarniku.
artykuł we współpracy z Dominos Pizza