Jedzenie to nieodłączna część naszego życia. Sprawia nam przyjemność i towarzyszy w najszczęśliwszych chwilach celebrowanych wśród bliskich. Czym byłyby rodzinne Święta bez stołu pełnego pyszności, przy którym nadrabiamy rozmową dni rozłąki? Gotowanie łączy ludzi – to pasjonująca część wszystkich kultur. Każdy region ma własne tradycyjne przepisy, które z zafascynowaniem odkrywamy, a doskonałym świadectwem zainteresowania tematem są chętnie oglądane programy kulinarne, czy rosnąca popularność blogów kierowanych do miłośników dobrego jedzenia.

Coraz więcej ludzi zwraca uwagę na codzienny jadłospis z troski o zdrowie, bo to, co jemy, ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu — zły dobór produktów i nawyki negatywnie odbijają się na naszym samopoczuciu, wadze i zdrowiu. Warto dbać o siebie każdego dnia, ale, rzecz jasna, nie można robić tego kosztem pozbawienia się przyjemności jedzenia, którą zapewniają nam dania przyrządzone smacznie i z najlepszych gatunkowo składników.

W 2017 roku Dr. Oetker, wiodący producent artykułów do pieczenia, wprowadził na rynek innowacyjną linię dodatków do pieczenia pod nazwą „Ze świata natury”. Produkty nominowane w plebiscycie Influencer’s Top 2021 z duchem czasu łączą w sobie naturalny skład i aromaty tak cudne, że nawet najbardziej wymagający kulinarny nos nie będzie mógł się im oprzeć.


Wanilia ze świata natury

Wanilia to pnącza, a znane nam kwiaty są potomnymi owoców wyrastających z rośliny. Zapylone, po 9 miesiącach oddają na świat zielone strąki, które po procesie starannego parzenia i suszenia, wykorzystujemy w kuchni. Co ciekawe, wanilia jest obecnie jedną z najdroższych przypraw świata.

Rejon Madagaskaru jest jej największym producentem, bo to tam odkryto metodę ręcznego zapylania kwiatów, a ciepły klimat i wilgotne powietrze pozwala na najbardziej efektywną uprawę. Dr. Oetker sięga na najwyższą półkę i wzbogaca najnowszą linię „Ze świata natury” wanilią unikatowej jakości, czyli odmianą Bourbon, inaczej planifolią. Gatunek jest najbardziej ceniony ze względu na głęboki aromat i słodki smak.

Skład, którym cieszy się linia „Ze świata natury” to najwyżej jakości wyselekcjonowane produkty, czyste i naturalne. Seria zawiera szlachetne składniki, pochodzące ze starannie wybranych miejsc na całym świecie. Wanilia Bourbon od Dr. Oetkera występuje w czterech postaciach jako esencja w ekstrakcie, dodatek do cukru, pasta oraz w najczystszej formie laska wanilii.


Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii idealnie nadaje się do podkreślenia wyjątkowych smaków wypieków. Aromat jest wystarczająco intensywny, dlatego jedna porcja z powodzeniem wystarczy na 300 g mąki. Można dodawać go również do deserów i nie tylko! Produkt łatwo łączy się także z płynami, a w ramach sprawdzonej rekomendacji możemy powiedzieć, że doskonale smakuje jako dodatek do grzanego wina.


Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami to wyciąg z najwyższej jakości lasek wanilii. Zamknięty w szklanej buteleczce, nadaje charakteru każdej potrawie: można używać go przy pieczeniu ciast, robieniu sosów, czy jako dodatek do deserów na zimno lub napojów. Dzięki płynnej konsystencji łatwo rozprowadza się w trakcie przyrządzania dania. Co ważne, produkt nie zawiera w sobie alkoholu i barwników.



Pasta waniliowa Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru to moc wanilii w żelu z dużą ilością ziarenek, zamknięta w wygodnej tubce. Łatwo łączy się z pozostałymi składnikami ciast. Wystarczy, że dodasz ją do masy i wymieszasz. Idealna do kremów, polew, sosów, bitej śmietany, lodów czy naleśników.

Natomiast laska wanilii z Wysp Pacyfiku jest ceniona za delikatny smak i intensywny zapach z owocowo-kwiatową nutą. Zapakowana w szklaną fiolkę, zachowuje swoje właściwości na długo. Podkreśli smak słonych i słodkich potraw. By w pełni wykorzystać jej dobrodziejstwa przekrój laskę wzdłuż, delikatnie rozchyl i wyjmij miąższ nożem lub łyżeczką.

Co bardzo ciekawe, produkty można stosować wymiennie. Różnią się konsystencją i natężeniem aromatu, dlatego w przypadku każdej potrawy sami decydujecie, co wpasuje się w waszą kulinarną wizję. Jako inspirację przedstawiamy prosty przepis na waniliowe Crème brulee, który w połączeniu z produktami „Ze świata natury” jest nieziemsko pyszne. Wykonanie deseru  zajmuje jedynie 20 minut i wystarczy na 4-5 porcji.

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki Pasty waniliowej Intense z wanilii Bourbon od Dr. Oetkera (lub zamiennie jeden z pozostałych produktów „Ze świata natury”)
  • 6 żółtek
  • 80 g cukru

Składniki do dekoracji:

  • 4-5 łyżeczek cukru
  • 200 g borówek amerykańskich


Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do temperatury 110 stopni i ustaw cztery kokilki żaroodporne na blasze. Następnie w rondelku podgrzej śmietankę z pastą waniliową i gdy się zagotuje, zdejmij ją z palnika. W międzyczasie wymieszaj żółtka w misce i powoli dolewaj zagotowaną śmietankę. Dokładnie wymieszaj i przelej masę do naczynek. Piecz przez godzinę w 110 stopniach. Po upieczeniu studź w lodówce około 3-4 godziny. Po schłodzeniu osusz wierzch każdego kremu ręcznikiem papierowym i posyp łyżeczką cukru. Cukier opal palnikiem cukierniczym lub skarmelizuj pod mocno rozgrzanym grillem w piekarniku – przez kilkanaście sekund, tak by nie podgrzać deseru.

Naturalne pieczywo


Świadome żywienie skłania do samodzielnego przygotowywania posiłków. Dobrym przykładem jest pieczywo – coraz więcej osób decyduje się na domowe pieczenie chleba. Przeszkodą może być robienie i prowadzenie zakwasu, bo wydaje się dosyć czasochłonne i skomplikowane.


Dr. Oetker wspiera inicjatywę home-made i podsuwa szybkie rozwiązanie jakim jest suszony Zakwas chlebowy żytni oraz Drożdże suszone instant.

Zakwas Dr. Oetkera to produkt naturalny, który wzbogaca smak domowego chleba, a jednocześnie pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu. Jest odpowiedni do pieczywa na bazie różnych mąk – pszennej, żytniej, orkiszowej.

Polecamy sprawdzony przepis na pyszny chleb, koniecznie zajrzyjcie TU. Oczywiście, zakwas ten nadaje się nie tylko do pieczywa – jeśli macie ochotę na pizzę czy bułki –zakwas Dr. Oetkera będzie idealny.

Drożdże suszone instant, podobnie jak wyżej wspomniany zakwas, to produkt naturalny. Użycie ich nie wymaga przygotowywania rozczynu, a i tak powodują wyrastanie i spulchnianie wypieków. Drożdże Dr. Oetkera można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych, pieczywa czy pizzy. Są zawsze pod ręką i nie wymagają przechowywania w lodówce.

Koniecznie zapoznajcie się z podpowiedzią na Maślane bułeczki z kruszonką

Składniki

Ciasto drożdżowe:

900 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
100 g cukru
0,5 łyżeczki soli
550 ml mleka (ciepłego)
2 szt. jajek
150 g masła (miękkiego)

Kruszonka:

50 g mąki
30 g cukru
30 g masła
0,5 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszaj ze sobą dokładnie. Dodaj jajka i ciepłe (nie gorące) mleko i zagnieć ciasto.
Pod koniec zagniatania dodaj miękkie masło i wyrabiaj na elastyczne ciasto. Ciasto może lekko kleić się do rąk po wyrobieniu.
Gotowe ciasto umieść w misie, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 h lub do podwojenia objętości.

Kruszonka

W międzyczasie przygotuj kruszonkę zagniatając wszystkie składniki ze sobą. Odstaw do lodówki na czas przygotowania bułeczek.

Formowanie bułeczek

Przygotuj dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat dobrze oprószony mąką i lekko zagnieć.
Podziel ciasto na 16 części i z każdej uformuj bułeczkę. Układaj na blasze na przemian aby w czasie wyrastania i pieczenia nie zabrakło im miejsca. Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia.


Pieczenie

W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 200°C i roztrzep jajko z zimną wodą do posmarowania.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Piekarnik elektryczny: 200 °C
Piekarnik gazowy: 200 °C
Czas pieczenia: ok. 20 min.

Proces wyrastania można przeprowadzić również wstawiając miskę z ciastem przykrytym ściereczką do nagrzanego do temp. 30°C piekarnika na ok. 20 minut.


Życzymy Wam udanych podbojów kulinarnych!

Nasi jurorzy już niebawem będą mieli okazję sami przekonać się o dobrodziejstwach linii „Ze świata natury”

Artykuł powstał we współpracy z marką Dr. Oetker