Na naszych stołach królują truskawki, a co powiecie na muffinki z tymi suszonymi owocami?
Nic prostszego, a ciasto z pewnością urozmaici Wasze stoły.
Składniki:
-200 g woda
-4 paczki suszonych chipsów z truskawek Crispy Natural
-190 g drobnego cukru
– 50 g kakao
-170 g mąki pszennej
-7,5 g proszku do pieczenia
-3 jajka
-200 g oleju rzepakowego
-100 g czekolady 60 %
Polewa czekoladowa
-50 g czekolady 60%
-30 g śmietany kremówki
-1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao. Chipsy z truskawek rozkruszyć, a następnie połączyć z olejem i jajami i miksować na drobną masę. Dodać suche składniki i wszystko połączyć w jednolita masę, podczas mieszania dodać startą czekoladę.
Masę przełożyć do foremek na muffinki i piec w temp. 165-175 stopni przez ok 25-30 min.
Polewa przygotowanie: Czekoladę posiekać na drobne kawałki, śmietanę z miodem podgrzać do ok 80 stopni i zalać czekoladę. Poczekać 2-3 min, po czym wymieszać polewę.