Na naszych stołach królują truskawki, a co powiecie na muffinki z tymi suszonymi owocami?

Nic prostszego, a ciasto z pewnością urozmaici Wasze stoły.

Składniki:

-200 g woda

-4 paczki suszonych chipsów z truskawek Crispy Natural

-190 g drobnego cukru

– 50 g kakao

-170 g mąki pszennej

-7,5 g proszku do pieczenia

-3 jajka

-200 g oleju rzepakowego

-100 g czekolady 60 %

Polewa czekoladowa

-50 g czekolady 60%

-30 g śmietany kremówki

-1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao. Chipsy z truskawek rozkruszyć, a następnie połączyć z olejem i jajami i miksować na drobną masę. Dodać suche składniki i wszystko połączyć w jednolita masę, podczas mieszania dodać startą czekoladę.

Masę przełożyć do foremek na muffinki i piec w temp. 165-175 stopni przez ok 25-30 min.

Polewa przygotowanie: Czekoladę posiekać na drobne kawałki, śmietanę z miodem podgrzać do ok 80 stopni i zalać czekoladę. Poczekać 2-3 min, po czym wymieszać polewę.