Bób to warzywo strączkowe, które króluje na polskich straganach na przełomie czerwca i lipca. Ma dużą zawartość białka, jest bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego. 100 g surowego bobu pokrywa aż 106% dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę.
Bób to świetna alternatywa dla mięsa i zawartego w nim białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka! Dlatego mogą go jeść osoby cierpiących na choroby układu krążenia. Bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik.
Bób choć zawiera dużo kalorii, dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i obecności rozpuszczalnego błonnika jest doskonałym składnikiem diety odchudzającej. Pomaga kontrolować wagę, spowalnia proces trawienia i daje uczucie sytości. Bób jest bogaty w kwas foliowy i witaminy z grupy B – ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Bób można jeść na surowo lub po ugotowaniu. Młode ziarna można jeść zaraz po wyjęciu ze strąków, ponieważ ich skórka nie jest jeszcze twarda. W skórce bobu znajduje się najwięcej witamin. Bób można ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie.
Szybka sałatka z bobu
2 kilo bobu
pancetta
2 szalotki
ulubione zioła
2 łyżki sosu vinaigrette
Bób gotuj przez 5 minut, odcedź i przełóż do salaterki. Ciepły bób polej sosem vinaigrette na bazie octu z sherry. Dodaj posiekane szalotki, kawałki podpieczonej na patelni pancetty oraz szczyptę ulubionych ziół. Wymieszaj wszystko, przykryj ściereczką i odstaw na kilka godzin aby bób przesiąkł aromatami.