Przepisy kulinarne przygotowane specjalne na nasze Warsztaty z Gwiazdą przez Karinę Zuchorę i Sylwię Chrzanowską – Olbryś.
Te dania to absolutny must have kulinarny tego lata !
Smacznego !
Przepisy kulinarne na lato
SORBET TRUSKAWKOWY 8 PORCJI
- 2/3 szklanki wody
- 1 łyżka stołowa skrobi ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- około 5 szklanek puree ze świeżych truskawek (my użyłyśmy truskawek od Owoce Brodowski)
- 2 łyżki soku z cytryny
Zmieszaj cukier, skrobie i wodę razem w małym garnuszku. Zagotuj.Pozostaw do wystygnięcia na około pół godziny. Następnie przelej do innego pojemnika i wstaw do lodówki.
Truskawki zmiksuj na puree. Dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj
Włóż do lodówki na około godzinę.
Połącz schłodzoną masę z truskawkami. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do pojemnika. Owiń dokładnie folią spożywczą. Wstaw do zamrażarki na 4 godziny.
Wyjmij sorbet z lodówki i i jeszcze raz zmiksuj w blenderze. Ponownie włóż do zamrażalnika na 3 godziny.
ZIELONY KOKTAJL ANTYOKSYDACYJNY
- 700ml soku jabłkowego
- 200ml świeżo wyciskanego soku z selera naciowego
- 100ml soku z cytryny
- garść świeżego szpinaku baby
- łyżeczka młodego jęczmienia w proszku
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zblendować na koktajl.
LEMONIADA TRUSKAWKOWO-ARBUZOWA ( 8 PORCJI 1 KARAFKA)
- 1200 g zblendowanego na przecier arbuza, oczyszczonego z pestek
- 200 g świeżych truskawek (zbledowane na przecier)
- 120 ml (1/2 szkl.) świeżego soku z cytryny
- 200 g (1 szkl.) cukru rozpuszczonego w 250 ml gorącej wodzie (syrop cukrowy)
- 500 ml (2 szkl.) wody niegazowanej
Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą, wymieszać dokładnie zalane wodą i podawać z kostkami lodu w karafce lub w dzbanku
LEMONIADA OGÓRKOWA ( 8 PORCJI)
- 1l soku ze świeżych ogórków ( z sokowirówki np. Electrolux )
- 100 ml (1/2 szkl.) świeżego soku z cytryny
- 200 g (1 szkl.) cukru rozpuszczonego w 250 ml gorącej wodzie (syrop cukrowy)
- 750 ml (3 szklanki ) wody niegazowanej
Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą, wymieszać dokładnie zalane wodą i podawać z kostkami lodu w karafce lub w dzbanku.
HERBATA MROŻONA Z IMBIREM I CYTRYNĄ
- 500ml ( 2 szklanki ) zaparzonej wcześniej i wystudzonej herbaty TETLEY
( Rumianek&Trawa Cytrynowa ) - 120ml soku z cytryny
- 100ml wody
- 2 cm imbiru
- 50g cukru
- Świeża mięta, bazylia i lód
Sok z cytryny zagotować z wodą, cukrem i pokrojonym imbirem
Połączyć z zimną, wystudzoną herbatą, dodać świeżą miętę, bazylię i podawać schłodzoną z kostkami lodu
SAŁATKA Z RUKOLĄ, LAZUREM I TRUSKAWKAMI
- Sałata rukola
- Ser lazur SREBRZYSTY
- Kilka truskawek
- Olej Semco – dyniowy lub rzepakowy
- Pestki dyni SEMCO
- Sól i pieprz
- Suszone chipsy Crispy Natural– truskawka
Na umytej rukoli rozłożyć pokrojony ser Lazur i truskawki.
Suszone Crispy Natural zblendować na puder i posypać sałatę, pestki dyni lekko uprażyć na suchej patelni i również posypać. Sałatkę tuż przed podaniem polać dyniowym lub rzepakowym olejem SEMCO doprawionym solą i pieprzem.
SAŁATKA ZE SZPINAKU, GRILLOWANYCH SZPARAGÓW I SERA DŁUGODOJRZEWAJĄCEGO
- Świeże liście szpinaku
- Zielone szparagi
- Ząbek czosnku posiekany
- Uprażone pestki dyni Semco
- Olej rydzowy Semco
- Ser BURSZTYN długodojrzewający
Zielone szparagi polej olejem rydzowym , dokładnie wymieszaj je z ząbkiem czosnku aby nadać aromat.
Na rozgrzanej płycie grillowej Electrolux grilluj szparagi.
Wystudzone szparagi ułóż na szpinaku, posyp pestkami dyni i startym serem.
VINEGRET GRUSZKOWY
- 70g suszonych gruszek ( Brodowski Owoce ) namoczonych wcześniej
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 50ml octu jabłkowego
- olej rzepakowy Semco
Namoczone gruszki odsącz z wody i zblenduj na gładko na przecier.
Dodaj ocet jabłkowy i musztardę, blenduj.
W czasie blendowania wlewaj powoli olej rzepakowy do uzyskania gładkiego sosu.