Kiedy za oknami pogoda typowo jesienna, wiatr mocno wieje, a deszcz zacina warto na poprawę nastoju sięgnąć po coś słodkiego. Nie musi to być bardzo kaloryczne ciastko, ale pyszna domowa nutella, która dzięki odpowiednim składnikom będzie nie tylko smaczna, ale też FIT!
Nutella to kakaowy krem na bazie orzechów oraz czekolady, który kochają zarówno dorośli jak i dzieci. Kto z nas nie pamięta tego słodkiego smaku? No właśnie… Dziś prezentujemy kilka przepisów na pyszny domowy krem, który nie tylko wpłynie pozytywnie na nasze samopoczucie, ale zaspokoi też najbardziej wymagające podniebienia.
Domowa nutella przepisu Anny Lewandowskiej
Do przygotowania pysznego kremu potrzebne będą:
150 g daktyli medjool
20 g oleju kokosowego
60 g orzechów laskowych
100 ml mleka kokosowego
3 duże łyżki gorzkiego kakao
Daktyle namocz w gorącej wodzie przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij z nich pestki. Tak przygotowane daktyle, olej kokosowy, orzechy laskowe, mleko i kakao przełóż do pojemnika do miksowania. Całość blenduj na wysokich obrotach tak długo aż powstanie kremowa masa. Jeśli będzie zbyt gęsta dodaj jeszcze mleko i kakao. Krem przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.
Jak wskazuje Ania Lewandowska przepis ten zaspokoi wymagania wszystkich nutello i czekolado maniaków. Jego niewątpliwym plusem są zdrowe i sprawdzone składniki, których smak zaspokoi wymagania również najmłodszych.
Domowa nutella z awokado i bananem
Składniki:
2 dojrzałe banany
2 dojrzałe awokado
4 łyżeczki kakao lub karobu
opcjonalnie miód
Banany i awokado obierz ze skórki, podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj kakao i miksuj wszystko aż do uzyskania jednolitej masy. W trakcie miksowania możemy dodać 2-3 łyżki ulubionego miodu, ale wtedy będzie to już wersja mniej dietetyczna. Krem przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.
Sprawdź jak gotują gwiazdy.