Uwielbiamy dobre jedzenie, dlatego bardzo cieszymy się ze współpracy z I love juice by Hurom. Ewelina Fabisiak to kobieta petarda, a jej kulinarne pomysły są dla nas niezwykle inspirujące! Dzisiaj kolejny przepis na jedno z najzdrowszych, najprostszych i najsmaczniejszych białkowo-tłuszczowych śniadań.

I love juice by Hurom poleca:

AWOKADO Z JAJKIEM, ŁOSOSIEM, PASTĄ Z MARYNOWNAYCH WARZYW I NUTĄ TRUFLI

Składniki:

– awokado

– łosoś świeży lub wędzony

– jajko

– kiszone i marynowane warzywa

– szpinak

– oliwa truflowa

– dowolne kiełku lub mikro zioła

– pieprz

-cytryna

-siemię lniane

 

zdj. I love juice by Hurom

zdj. I love juice by Hurom

 

 

 

PRZYGOTOWANIE ZACZYNA SIĘ OD WYBORU AWOKADO

Wybór dobrego awokado to podstawa. Nie sięgaj po przerośnięte, zbyt miękkie, czy te, które mają wolna przestrzeń między skórką, a miąższem.

Po obraniu kolor grzbietu powinien być intensywnie zielony, wewnątrz najlepiej bez plam i czarnych kropek, konsystencja masła.

P.S ostatnio odkryłam, iż sieć Careffour na dziale warzyw ma wybór tych bio, a wśród nich paczkowane meksykańskie awokado – jest doskonałe!

Kiedy już mamy to idealne na moment wkładamy je do pieca na 140, obrane przekrojone na pół, do tego plaster wędzonego łososia, idealnie jeśli kolor łososia będzie bardziej czerwony niż pomarańczowy. Możesz również użyć świeżego, najlepiej szkockiego label rogue lub dzikiego. Uważaj na łososia norweskiego, nie zawsze jest taki zdrowy jak powinien być.

 

PASTA Z KIOSZNYCH i MARYNOWANYCH WARZYW

Twoje bakterie jelitowe ją pokochają! Mam nadzieję, że Ty również 😊 kiszonki najlepiej domowe, plus marynowane np. pieczarki, marchewki, dużo świeżego szpinaku, siemię lniane (namocz pół szklanki dobę wcześniej), przyprawy, pieprz cytryna, łyżka jogurtu jeśli tolerujesz laktozę, kilka listków mięty – zmiksuj. Pasta gotowa.

 

Składamy całość: awokado wraz z łososiem wyjmij z pieca, na to pasta z warzyw, na górę jajko gotowane na miękko (żółtko powinno rozpłynąć się na awokado), następnie świeże pomidory i kilka kropel oliwy truflowej, na górę kiełki lub dowolne mikrozioła

Tekst Ewelina Fabisiak www.ilovejuice.pl

Przeczytajcie wywiad z Eweliną