awokado

Awokado to jedno z najpopularniejszych owoców na całym świecie. Znajduje zastosowanie w kuchni, kosmetyce, posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Jest jednak bardzo kaloryczne. Dlatego rozpoczęto prace nad wyhodowaniem awokado w wersji light. I to się udało! 

Awokado to owoc, który bardzo łatwo zjeść, można z niego przygotować wiele pysznych i dietetycznych potraw. Posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. To spowodowało, że docenili je mieszkańcy wielu krajów na świecie, a szczególnie południowo-środkowego Meksyku. Stamtąd właśnie owoc ten pochodzi, a jego nazwa związana jest ze słowem a Ahuacuatl, które w języku Azteków oznacza „drzewo, na którym rosną jadra”. Geneza nazwy tego pysznego owocu jest ściśle związana z jego kształtem oraz właściwościami jako afrodyzjaku.

Awokado zastępuje często masło. W jego 100 gramach kryje się 160 kalorii pełnych odżywczych wartości. To dużo. Dlatego hiszpańska firma Eurobabnan wypuściła na rynek hiszpański owoc o nazwie Isla Bonita, czyli Avocado Light, które jak twierdzą przedstawiciele firmy ma do 30% mniej tłuszczu niż zwykłe owoce. Jak podkreślają dojrzewa ono szybciej, uprawianej jest w szczególnych warunkach glebowych i klimatycznych, zapewniając tym samym korzyści zdrowotne przy mniejszym tłuszczu. Jego smak jest łagodniejszy niż tradycyjnego owocu, jest bardziej soczysty, zachowuje dłużej świeżość i wolniej czernieje.

Póki co firma Eurobanan nie planuje ekspansji poza rynek hiszpański ze swoim świetnym produktem. Jednak bądźmy dobrej myśli. Przy tak dużym zainteresowaniu nowością oraz popularnością awokado na całym świecie bardzo możliwe, że trafi ono w końcu i do naszych sklepów.

 

awokado

fot. www.instagram.com/fit.life.nutritionist

Poznaj kosmetyczne inspiracje z wykorzystaniem awokado.