Brain food to koncepcja żywienia opracowana przez markę Radisson Blu na potrzeby spotkań i konferencji by pomóc utrzymać koncentrację uczestników wydarzenia. W ramach promowania zdrowego stylu odżywiania hotel zorganizował wykłady motywacyjne dla kobiet, które prowadziły tancerka Ewa Szabatin i dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr.

Ewa Szabatin podczas spotkania motywacyjnego w hotelu Radisson Blu

 

Katarzyna Błażejewska-Stuhr podczas spotkania motywacyjnego w hotelu Radisson Blu

Opracowaliśmy Brain Food, ponieważ wiemy, że jedzenie, które spożywamy, ma realny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Badania wykazały, że spożywanie właściwego jedzenia we właściwym czasie poprawia naszą zdolnosć uczenia się i koncentracji, sprzyja szybszym reakcjom, a nawet obniża poziom stresu – wszystkie te czynniki, mogą mieć wpływ na jakość spotkania.

Podczas spotkań, ich uczestnicy doświadczają tzw „sugar crash”. Najczęściej uczucie to pojawia się zaraz po lunchu. Podejmowane są na ogół próby naprawy sytuacji poprzez postawienie miski słodyczy na stole. To rozwiązanie, którego hotele Radisson Blu starają sie unikać by pomóc uczestnikom spotkań osiągnąć bardziej stabilny poziom cukru we krwi a także zapewnić pyszne wrażenia kulinarne przez cały dzień.” – mówi Adrianna Rusowicz-Fischer, dyr. marketingu i sprzedaży hoteli Radisson Blu w Warszawie.

Sześć zasad Brain Food:

  1. Wiele ryb, produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa.
  2. Głównie świeże, lokalne składniki.
  3. Czyste składniki przy minimalnym przetwarzaniu przemysłowym.
  4. Mniej mięsa i zawsze maksymalna zawartość tłuszczu 10%
  5. Naturalne substancje słodzące i nie więcej niż 10% dodatku cukru.
  6. Koncentracja na dobrym smaku i zadowalaniu zmysłów.

Brain food został opracowany wspólnie z dietetykami z różnych krajów.

Przez kilka tygodni, wykwalifikowani szefowie kuchni gromadzili się na warsztatach pod nadzorem dietetyków. Istotą spotkania było wypracowanie wspólnych podstawowych zasad, które niezależnie od hotelu, kraju, zostają takie same – ale doświadczenie i produkty mogą sie różnić w zależności od hotelu.

Istnieje kilka prostych wskazówek, za którymi możemy podążać, aby uniknąć zmęczenia i pomóc sobie w zwiekszeniu poziomu skupienia::

  • Jedz wolniej. Poprawia to trawienie i wspomaga wchłanianie korzystnych składników odżywczych w organizmie
  • Wyłącz telefon komórkowy i pozostań skoncentrowany wyłącznie na spożywaniu posiłku. Zawsze możesz odebrać telefon, gdy skończysz
  • Jedz mniej. Kiedy jesz wysokiej jakości jedzenie, które dobrze smakuje, nie musisz jeść dużych ilości aby czuć się syty.

Katarzyna Błażejewska-Stuhr jako dietetyk jest pod wrażeniem koncepcji odżywiania Brain food.

Na swoim wykładzie przekonywała, że zdrowie i dobre samopoczucie, które da nam siłę w pracy wymaga niewielkich zmian – wdrażanych powoli. Najważniejsze według Katarzyny Stuhr jest – aby dieta składała się z jak najmniejszej ilości przetworzonych produktów.

„Jedzenie powinno zawierac jak najmiej sztucznych dodatków – cukru, słodziku i konserwantów. Jeżeli masz ochotę na owocowy jogurt, to wymieszaj świeże owoce z jogurtem naturalnym i dosłodź ewentualnie miodem. Jeśli zadbamy dodatkowo o to, aby posiłki były sezonowe – dostarczymy organizmowi wszystkich witamin i składników mineralnych z pożywienia.”

Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Jolanta Piotrowska, szef kuchni Radisson Blu Sobieski