Szakszuka to modne śniadanie – zróbcie je sami w domu.
Szakszuka to śniadanie, które podbija menu najmodniejszych restauracji. Podajemy Wam przepis jak zrobić je w domu. Na czym polega fenomen tego dania? Na prostych składnikach, które w połączeniu razem dają rewelacyjną kompozycję smaków. Danie robimy na świeżo i tak też jemy szakszukę, wprost z patelni.
Jak określić to danie? Cytując wikipedię: Szakszuka (w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan) – danie kuchni tunezyjskiej, składające się z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni. Proste rzeczy są najlepsze.
Składniki:
3 jajka
3 średniej wielkości pomidory
czosnek
mała cebula
mała czerwona papryka
przyprawy: pieprz, sól, kmin
Przygotowanie Szakszuka:
- Na patelni podsmażamy delikatnie czosnek.
- Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, cebulę, paprykę. Dodajemy przyprawy, mieszamy wszystkie składniki i gotujemy je około 3 minuty.
- Wrzucamy do pomidorów jajka i pod przykryciem trzymamy około 3,5 minuty. Uważamy, aby jajka nie były za bardzo ścięte.
- Danie jest gotowe i podajemy je na małej patelni.
- Z czym najlepiej podać Szakszuka? Z pieczywem, bagietką.
- Nasza rada: danie smakuje doskonale też z samymi pomidorami i jajkiem.
Smacznego 🙂 Tutaj znajdziesz przepis na rafaello domowej roboty.
2 comments