Blog kulinarny Czosnek w Pomidorach powstał z pasji do jedzenia i gotowania. Założyła go Anna Kosterna-Kaczmarek.
Redakcja: Jesteś znaną blogerką aktywną zawodowo, mamą trójki dzieci, wspaniałą żoną. Skąd czerpiesz siłę do działania?
Bardzo dziękuję, staram się 🙂 Siłę do działania czerpię z sukcesów, które osiągam podczas blogowania. Cały czas się rozwijam. Moja pasja przerodziła się w pracę, która daje mi ogromną satysfakcję. Oprócz gotowania w domu i pisania na blogu biorę udział w wielu innych projektach. Prowadzę warsztaty kulinarne, w tym roku po raz drugi współtworzyłam strefę kulinarną na festiwalu See Bloggers oraz współpracuję z Muzeum Króla Jana III w Wilanowie przy projekcie „Smaki Wisły. Cztery Pory Roku”. Cieszy mnie, że mogę robić tak wiele rzeczy, cały czas się rozwijając. To mnie motywuje właśnie.
Redakcja: Otrzymałaś wiele nagród i wyróżnień, brałaś udział w wielu projektach. Jak jest projekt marzenie?
Będę szczera. Własny program kulinarny w telewizji – gotowanie połączone z podróżami.
Redakcja: Twój blog kulinarny zawiera dużo, ciekawych przepisów kulinarnych. Skąd czerpiesz inspiracje do przepisów, przyznajemy są one często bardzo oryginalne.
Inspiracje czerpię z książek kulinarnych, programów, podróży czy wizyt w restauracjach. Inspirują mnie szefowie kuchni, tacy jak np. niezwykle uzdolniony szef kuchni restauracji Plato – Michał Gniadek.
R: Na co dzień pracujesz w branży związanej z finansami, ale siebie odnalazłaś dopiero w kuchni. Czy nie chciałaś nigdy rzucić swojej pracy i zająć się tylko gotowaniem?
Ależ ja to właśnie zrobiłam! Z pracy w Banku odeszłam w zeszłym roku i była to najlepsza decyzja jaką podjęłam do tej pory 🙂
R: Twój blog kulinarny – „Czosnek w pomidorach”, czyżby inspiracja kuchnią śródziemnomorską?
Tak, coś w tym jest. Uwielbiam kuchnię śródziemnomorską i choć każda kuchnia ma w sobie coś ciekawego to śródziemnomorska chyba je troszkę u mnie wyprzedza.
R: Jaką potrawę poleciłabyś na gorące dni jak teraz?
Zdecydowanie chłodnik. Tradycyjny bądź hiszpańskie gazpacho czy francuski chłodnik z pora Vichyssoise. Przepisy na wszystkie te zupy znajdziecie u mnie na blogu.
R: Ulubiona potrawa Anny Kosterny – Kaczmarek?
Nie ma takiej jednej. Kocham jeść niemalże wszystko. Jeśli jednak muszę coś wybrać to na pierwszym miejscu będą świeże owoce morza i ryby.
R: Aniu, czego Ci mamy życzyć?
Nieustającej pasji gotowania i chęci rozwoju. Jeśli tak będzie to wiem, że sukces jest gwarantowany 🙂
I ostatnia prośba podaj prosty przepis na danie na tzw. szybki obiad , które każdy zrobi w chwilę.
Przepis na letni obiad, a inne przepisy znajdziecie tutaj, zapraszamy!
W sezonie letnim musimy korzystać z tego, że mamy dostęp do słodkich, pysznych pomidorów. Polecam zatem przygotować pomidory, z fetą i rzodkiewką pieczoną. Na porcję dla dwóch osób potrzebujemy:
• 1 pomidor malinowy
• 1 pomidor żółty
• 1 pomidor zielony (albo kilka małych zielonych)
• 1 mała czerwona cebula
• twardy ser feta
• 6 rzodkiewek
• oliwa z oliwek
• orzechy włoskie
• świeża bazylia
• zioła prowansalskie
• sól i pieprz
• sok z cytryny
Ser feta połóż na folii aluminiowej. Posyp pieprzem, ziołami prowansalskimi i posmaruj oliwą z oliwek. Zawiń fetę folią aluminiową.
Rzodkiewki umyj i osusz. Przekrój na pół i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp orzechami włoskimi, skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem.
Nastaw piekarnik na 190 stopni. Fetę oraz rzodkiewki włóż do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
W tym czasie sparz i obierz pomidory. Pokrój na duże kawałki. Przełóż do naczynia, w którym będziesz podawać danie. Połóż upieczoną fetę, rzodkiewki z orzechami i posiekaną czerwoną cebulę. Całość posyp pokrojonymi w paseczki listkami bazylii i skrop sokiem z cytryny. Smacznego 🙂 www.czosnekwpomidorach.pl
Czarno białe zdjęcie: autorstwa ASIA ODCZARUJ GARY www.odczarujgary.pl
Przeczytaj wywiad z założycielkami GOSHICO
1 Komentarz