Konrad Gaca jest znanym specjalistą ds. odżywiania i autorem rewolucyjnego systemu odchudzania. Ponad połowę swojego dnia spędzamy w pracy, dlatego przed wyjściem warto zaopatrzyć się w domowej roboty pyszne fit przekąski, które będziemy mogli z łatwością przewieźć i zjeść w pracy.  Fast foody, batoniki, drożdżówki — najczęściej jemy je wtedy, gdy dopada nas głód, a nie mamy akurat przy sobie nic pożywnego do zjedzenia.

Konrad Gaca w swojej książce „Kuchnia Fit” i „Kuchnia Fit 2” poleca proste dania. Tłumacząc się brakiem czasu, korzystamy z szybkich rozwiązań, które niestety nie zawsze są dobre dla naszego organizmu. A gdyby tak przygotowanie pysznych fit przekąsek trwało tylko chwilę? Poniżej przedstawiamy przepisy, które możecie przygotować w bardzo krótkim czasie.

Szpinakowa sałatka z orzechami i buraczkiem

Składniki:

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

burak

30 g orzechów włoskich

– 15 g roszponki

– 15 g liści młodego szpinaku

Wykonanie: Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy. Buraka gotujemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy.

Fit chałwa

Składniki:

60 g sezamu

40 g pestek słonecznika

Miód gryczany

Kakao do smaku

Wykonanie: Sezam i pestki słonecznika prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Przedkłądamy do blendera i blendujemy do uzyskania konsystencji masy. Gotową masę przekłądamy do miski, dodajemy kakao i zaczynamy powoli wygniatać, dodając miód, aż uzyskamy plastyczną konsystencję. Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia, formując dowolny kształt, i wkładamy do lodówki. Podajemy, gdy masa stwardnieje.

Bułeczki serowe

Składniki:

130 g białego, chudego sera

130 g mąki orkiszowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

cynamon do smaku

Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W dużej misce ucieramy jajka z serem i powoli dodajemy mąkę, cały czas wyrabiając ciasto. Gdy wszystkie składniki połączą się na gładką masę, formujemy małe bułeczki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki pieczemy w 200C, przez 20-25 minut.

Są doskonałą alternatywą dla niezdrowych słodkich i słonych przekąsek oraz z łatwością można je przewieźć do pracy.

Owsiane ciasteczka z bakaliami

Składniki:

50 g płatków owsianych

15 g rodzynek

10 g suszonych moreli

2 łyżki wody

4 łyżki miodu gryczanego

2 łyżki migdałów

Wykonanie:
Orzechy i bakalie bardzo drobno kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy małe płaskie ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy przez 50 min w 150C. Odstawiamy do wystygnięcia.

Czekolada z orzechami i żurawiną

Składniki:

125 g masła bez soli

60 ml mleka

180 g cukru brzozowego

120 g mleka w proszku

5 łyżek naturalnego kakao

1 mała garść orzechów laskowych

1 mała garść suszonej żurawiny

Przepis Konrad Gaca

Przepis Konrad Gaca

Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Na garnku stawiamy miskę i wrzucamy do niej masło. Pod wpływem pary miska nagrzeje się. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier, kakao i bardzo dokładnie mieszamy. Mleko doprowadzamy do wrzenia i również dodajemy do masła. Gdy wszystkie składniki w misce połączą się, zdejmujemy ją z garnka, dodajemy mleko w proszku i zaczynamy mieszać do uzyskania gładkiej masy. Gdy nie będzie widocznych grudek, dodajemy posiekane orzechy i żurawinę. Tak przygotowaną masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Przepisy pochodzą z książek „Kuchnia Fit” i „Kuchnia Fit 2” Konrada Gaca.

Przeczytaj też wywiad z Konradem Gacą