Koreańskie jedzenie bije rekordy popularności w wielu krajach całej Europy, nie tylko wśród klientów restauracji, ale także osób, które przygotowują jedzenie w domu. Nic dziwnego – koreańska kuchnia to odpowiedź na potrzeby współczesnego człowieka: jest zrównoważona, łatwa w przygotowaniu i wyrazista w smaku, a jednocześnie na tyle różnorodna, że nigdy się nie nudzi.
Koreańska kuchnia bije rekordy popularności – oto przepis na Bibimbap i Bulgogi
Zrównoważenie produktów żywnościowych to jedna z najważniejszych przesłanek współczesnej dietetyki. Koreańska kuchnia to propozycja idealna, nie tylko ze względu na jej walory dietetyczne, ale także prostotę, która jej przyświeca.
Jedzenie z Korei to nie tylko ostra kiszona kapusta kimchi, ale przepyszne, nieskomplikowane potrawy na ciepło. Jedne z najsłynniejszych to Bibimbap i Bulgogi, których przepisy i sposób wykonania przedstawiamy poniżej. Smacznego!
BIBIMBAP
Składniki:
2 miski białego ryżu
80g mięsa wołowego
¼ sztuki marchewki
100 g kiełków sojowych
100 g szpinaku
4 szt. Grzybów shiitake
100g gosari (paproć jadalna) (opcjonalnie)
Pasta chili
Sos sojowy
Olej sezamowy
Mirin (wino ryżowe)
2 szt. Jajek
Sezam
Cukier
Rozgnieciony czosnek
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyć pod zimną wodą, podgotować i odcisnąć z wody.
- Kiełki sojowe dokładnie przepłukać i włożyć do garnka, następnie napełnić go wodą do ok. ½ wysokości kiełków sojowych. Garnek przykryć i chwilę gotować. Następnie odsączyć na cedzaku i osuszyć.
- Grzyby shiitake odstawić na min. 3 godziny w wodzie. Następnie pokroić w paseczki, osuszyć i lekko podsmażyć.
- Mięso wołowe pokroić w paseczki, dodać 1 łyżką sosu sojowego, ½ łyżki cukru i ½ łyżki wina mirin, 1 łyżeczkę rozgniecione czosnku, 1 łyżeczkę oleju sezamowego i wszystko wymieszać.
- Marchew i paprykę pokroić w paseczki i lekko podsmażyć.
- Rozgrzać olej na patelni do wysokiej temperatury i podsmażyć zamarynowanego mięso wraz z grzybami.
- Ryż w misce lekko skropić olejem sezamowym, następnie umieścić na środku żółtko i wokół niego rozłożyć warzywa, mięso i pastę chili na bibimbap.
BULGOGI
Składniki:
600g wołowego rostbefu
1 szt. Pora
¼ sztuki cebuli
¼ sztuki marchewki
Marynata do wołowych bulgogów
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka syropu śliwkowego
Rozdrobniony czosnek
Pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso wołowe pokroić w cienkie paski.
- Cebulę i marchew pokroić w paski, por pokroić w ukośne plasterki.
- 600 gram mięsa doprawić 120 gramami marynaty i odstawić na 30 minut.
- Rozgrzać patelnie i podsmażyć mięso na dużym ogniu.
- Gdy mięso będzie pół miękkie, należy dodać resztę warzyw, wszystko wymieszać, mięso podsmażyć do miękkości i serwować.
Top 5 przekąsek do pracy – koniecznie wypróbuj.
1 Komentarz