Koreańskie jedzenie bije rekordy popularności w wielu krajach całej Europy, nie tylko wśród klientów restauracji, ale także osób, które przygotowują jedzenie w domu. Nic dziwnego – koreańska kuchnia to odpowiedź na potrzeby współczesnego człowieka: jest zrównoważona, łatwa w przygotowaniu i wyrazista w smaku, a jednocześnie na tyle różnorodna, że nigdy się nie nudzi.

Koreańska kuchnia bije rekordy popularności – oto przepis na Bibimbap i Bulgogi

Zrównoważenie produktów żywnościowych to jedna z najważniejszych przesłanek współczesnej dietetyki. Koreańska kuchnia to propozycja idealna, nie tylko ze względu na jej walory dietetyczne, ale także prostotę, która jej przyświeca.

Jedzenie z Korei to nie tylko ostra kiszona kapusta kimchi, ale przepyszne, nieskomplikowane potrawy na ciepło. Jedne z najsłynniejszych to Bibimbap i Bulgogi, których przepisy i sposób wykonania przedstawiamy poniżej. Smacznego!

BIBIMBAP

Składniki:

2 miski białego ryżu

80g mięsa wołowego

¼ sztuki marchewki

100 g kiełków sojowych

100 g szpinaku

4 szt. Grzybów shiitake

100g gosari (paproć jadalna) (opcjonalnie)

Pasta chili

Sos sojowy

Olej sezamowy

Mirin (wino ryżowe)

2 szt. Jajek

Sezam

Cukier

Rozgnieciony czosnek

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyć pod zimną wodą, podgotować i odcisnąć z wody.
  2. Kiełki sojowe dokładnie przepłukać i włożyć do garnka, następnie napełnić go wodą do ok. ½ wysokości kiełków sojowych. Garnek przykryć i chwilę gotować. Następnie odsączyć na cedzaku i osuszyć.
  3. Grzyby shiitake odstawić na min. 3 godziny w wodzie. Następnie pokroić w paseczki, osuszyć i lekko podsmażyć.
  4. Mięso wołowe pokroić w paseczki, dodać 1 łyżką sosu sojowego, ½ łyżki cukru i ½ łyżki wina mirin, 1 łyżeczkę rozgniecione czosnku, 1 łyżeczkę oleju sezamowego i wszystko wymieszać.
  5. Marchew i paprykę pokroić w paseczki i lekko podsmażyć.
  6. Rozgrzać olej na patelni do wysokiej temperatury i podsmażyć zamarynowanego mięso wraz z grzybami.
  7. Ryż w misce lekko skropić olejem sezamowym, następnie umieścić na środku żółtko i wokół niego rozłożyć warzywa, mięso i pastę chili na bibimbap.

Koreańska kuchnia – Bibimbap

 

BULGOGI

Składniki:

600g wołowego rostbefu

1 szt. Pora

¼ sztuki cebuli

¼ sztuki marchewki

Marynata do wołowych bulgogów

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka syropu śliwkowego

Rozdrobniony czosnek

Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski.
  2. Cebulę i marchew pokroić w paski, por pokroić w ukośne plasterki.
  3. 600 gram mięsa doprawić 120 gramami marynaty i odstawić na 30 minut.
  4. Rozgrzać patelnie i podsmażyć mięso na dużym ogniu.
  5. Gdy mięso będzie pół miękkie, należy dodać resztę warzyw, wszystko wymieszać, mięso podsmażyć do miękkości i serwować.

Koreańska kuchnia – Bulgogi

Top 5 przekąsek do pracy – koniecznie wypróbuj.