Już po raz XX odbył się warsztaty kulinarne z Gwiazdą, tym razem nasze zaproszenie przyjął Marcin Mroczek. Na tę okazję powstały specjalne przepisy przygotowane przez finalistę programu Master Chef Dawida Budzicha. Partnerami warsztatów były: Baziółka, Crunlight, Oryginalny Sok, Oryginalna Spiżarnia, Philipiak Milano, Tradycyjne Jadło, Tygryski. Było świeżo, kolorowo i inspirująco, sami zobaczcie!


Blok krówkowo- kakaowy z chrupkami kukurydzianymi Tygryski


Składniki:

200g chrupek kukurydzianych – pałki Tygryski
800 ml masy krówkowej
300g masła
3 łyżki kakao
spora szczypta soli

Sposób przygotowania:


1. Rozpuszczamy masło.
2. Dodajemy kakao, masę krówkową i sól.
3. Podgrzewamy mieszając do powstania jednolitej masy.
4. Chrupki Tygryski kroimy w 2-3 cm kawałki, zalewamy masą, mieszamy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Schładzamy w zamrażalniku.
6. Kroimy przed podaniem w duże kawałki.

Snacki Crunlight z sosem serowym i pikantną salsą



Składniki:

280g snacków Crunlight jalapeno / paprykowe
100g masła
3 lekko kopiaste łyżki mąki pszennej
800ml mleka
400g dojrzewającego sera cheddar
200g marynowanych papryczek jalapeno
1 czerwona cebula
1 doniczka kolendry Baziółka
szczypta soli
szczypta cukru

Sposób przygotowania:

1. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, zaparzamy ją w maśle przez 2 minuty podgrzewając na wolnym ogniu.
2. Stale mieszając rózgą małymi porcjami dodajemy zimne mleko i po każdej porcji doprowadzamy do jednorodnej konsystencji. Początkowo masa będzie bardzo gęsta, należy stopniowo ją rozrzedzać.
3. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy rozdrobniony ser, zestawiamy z ognia, mieszamy do powstania gęstego serowego sosu.
4. Papryczki i czerwoną cebule kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i cukrem, siekamy połowę kolendry i mieszamy z papryczkami i cebulą.
5. Snacki Crunlight przekładamy na półmisek, obficie polewamy serowym sosem, na wierzchu w kilku miejscach rozrzucamy pikantną salsę.

LIFESTYLOWE CRUNTALETKI

Składniki:

Snacki Crunlight
masło, serek
łosoś
cukinia, bakłażan
mikro liście oraz zioła  Baziółka
przetwory Oryginalna Spiżarnia
wędliny Tradycyjne Jadło
ogórek, pomidor, rzodkiewka
humus


Sposób przygotowania:

Skomponuj z przygotowanych składników koktajlowe Cruntaletki.
Wykorzystaj snacki Crunlight jako podkład kanapeczek /pieczywo.
Skomponuj unikatowy wiosenny talerz Cruntaletek na słodko, słono, wytrawnie.

Multicolada Oryginalny Sok

Składniki:

1,2l soku multiowoc Oryginalny Sok NFC BIO
kostki lodu
600 ml mleka kokosowego
ananas
świeża melisa Baziółka

Sposób przygotowania:
1. Szkło schładzamy, napełniamy do połowy lodem.
2. Zalewamy mlekiem kokosowym.
3. Ananasa kroimy na cząstki, 1/3 zostawiamy do dekoracji, a z pozostałe rozdrobnione części mieszamy  z sokiem Multiowoc Oryginalny Sok NFC BIO i wlewamy do szklanek, zmniejszając uderzenie strumienia łyżką, by warstwy naszego softdrinka się nie wymieszały.
4. Tępą stroną noża uderzamy liście melisy, by uwolnić jej aromat i delikatnie wkładamy do szklanek.
5. Pozostałe części ananasa nacinamy i umieszczamy na rancie szkła – można wykorzystac również pióropusz do dekracji.

Panna cotta Oryginalna Spiżarnia



Składniki:

500ml słodkiej śmietanki 30%
500ml mleka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
130g cukru
6 łyżeczek żelatyny
1 słoik przetworu malina Oryginalna Spiżarnia
500g świeżych truskawek
doniczka mięty Baziółka

Sposób przygotowania:

1. Mleko, śmietanę, cukry i żelatynę umieszczamy w garnku i powoli doprowadzamy do wrzenia regularnie mieszając.
2. Wlewamy do silikonowych foremek i schładzamy w zamrażalniku (szybciej tężeje).
3.  Truskawki bez szypułek kroimy w ćwiartki i mieszamy z przetworem malina Oryginalna Spiżarnia, odstawiamy do lodówki by się zamacerowały w konfiturze.
4. Panna cottę gdy stężeje przekładamy na talerz, na górze umieszczamy macerowane w konfiturze truskawki, tak by malinowo-truskawkowy sos spływał po deserze, dekorujemy miętą Baziółka.

Sałatka z dojrzewającą kiełbasą z orzechami laskowymi Tradycyjne Jadło z gruszką i serem pleśniowym


Składniki:

160g vacum kiełbasa z orzechami laskowymi Tradycyjne Jadło
100g rukoli
40g kiełków słonecznika Baziółka
1 mała czerwona cebula
2-3 dojrzałe gruszki
200g gorgonzoli picante
6 łyżek octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy Dijon
szczypta soli
150-200 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
1. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w pióra.
2. W misce umieszczamy ocet, miód, musztardę, dodajemy szczyptę soli
i energicznie mieszamy rózgą dodając stopniowo olej, do powstania aksamitnego i gęstego dressingu.
3. Do dressingu wrzucamy rukolę, 2/3 kiełków słonecznika Baziółka, pokrojone gruszki i cebulę, Obtaczamy w dressingu i przekładamy na talerze.
4. Na górze układamy dojrzewajacą kiełbasę Tradycyjne Jadło, kawałki sera, dekorujemy pozostałymi kiełkami.

Tort czarny las Oryginalna Spiżarnia

Składniki:

6 blatów biszkoptu czekoladowego (krojonego)
1,25 kg mascarpone
1 l śmietany 36%
8 łyżek cukru pudru
4 łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej
2 słoiki przetworów śliwka Oryginalna Spiżarnia
400g mrożonych wiśni rozmrożonych z zachowanym sokiem
6 łyżek cukru pudru
100 ml cointreau lub innego aromatycznego alkoholu
2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

1. Wiśnie wraz z odciekiem zasypujemy 5 łyżkami cukru pudru i zalewamy cointreau, pozostawiamy do zamacerowania.
2. Schłodzone mascarpone i śmietanę ubijamy na gęsty krem, dodajemy na koniec rozdrobniona kawę rozpuszczalną i 8 łyżek cukru pudru. Wstawiamy do lodówki.
3. Blaty czekoladowego biszkoptu paczujemy maceratem z wiśni, smarujemy obficie przetworami śliwkowymi Oryginalna Spiżarnia, układamy wiśnie, nakładamy krem i cały cykl powtarzamy 5 razy. Po ułożeniu ostatniego biszkoptu cały tort “szpachlujemy” pozostałym kremem i dekorujemy siekaną czekoladą.

Staropolska pajda z musem chrzanowym, pasztetem z indyka z żurawiną Tradycyjne Jadło i chutney z czerwonej cebuli.



Składniki:
3 pasztety z indyka z żurawiną Tradycyjne Jadło
1 bochenek chleba 100% żytniego na zakwasie
200g masła
1 słoik chrzanu
200 ml kwaśnej śmietany 18-22% najlepiej typu creme fraiche
6 czerwonych cebul
250 ml octu balsamicznego
200 ml wytrawnego czerwonego wina
4 łyżki miodu
1 gwiazdka anyżu lub laska cynamonu
szczypta soli
swieżo grubo mielony pieprz
szczypiorek Baziółka

Sposób przygotowania:

1. Cebule obieramy, kroimy w pióra, podsmażamy 5-6 minut stale mieszając, dodajemy ocet, wino, miód i anyż/cynamon. Gotujemy, aż płyn odparuje i powstanie rodzaj konfitury. Studzimy…
2. Chleb kroimy na kromki, smarujemy masłem.
3. Chrzan mieszamy ze śmietaną 1:1 i nakładamy na posmarowane kromki
po 1 łyżce.
4. Na musie chrzanowym układamy plastry pasztetu z indyka z żurawiną Tradycyjne Jadło.
5. Na górze umieszczamy łyżeczkę chutney z czerwonej cebuli i posypujemy posiekanym szczypiorkiem Baziółka.

Vege merry Oryginalny Sok

Składniki:

1,2 l soku pomidorowego Oryginalny Sok NFC BIO
12 kropel tabasco
3 łyżeczki sosu worcestershire
świeżo mielony pieprz
szczypta soli
kostki lodu
seler naciowy
2 limonki
3 jajka

Sposób przygotowania:

1. Sok pomidorowy Oryginalny Sok NFC BIO doprawiamy tabasco, sosem worcestershire, pieprzem i solą, dodajemy odrobinę skórki i sok z całej limonki.
2. Szklanki schładzamy lodem, na lód wlewamy doprawiony sok.
3. Z jaj oddzielamy białka ubijamy ja na pianę, dodajemy sok z limonki i ubijamy kolejna minutę.
4. Na wierzch wegedrinka Vege merry Oryginalny Sok nakładamy piankę, posypujemy pieprzem i wkładamy obraną z włókien łodygę selera naciowego jako przybranie.