Domowe masło to przepis, który warto wypróbować.

Ceny masła dostępnego w sklepach są coraz wyższe. Przedstawiamy szybki i o wiele tańszy sposób na przygotowanie masła w domu.

Dzięki przepisowi na domowe masło nie tylko zaoszczędzisz kilka złotych, ale będziesz mieć pewność, że jest świeże i  bez konserwantów.

Składniki:

 – śmietanka 30%, a najlepiej 42 %

– 0,5 l zimnej wody

– opcjonalnie odrobina soli

Do przygotowania masła będzie potrzeba duża miska oraz sitko.

Schłodzoną śmietankę przelej do miski i  za pomocą robota kuchennego lub blendera ubijaj śmietanę tak długo aż tłuszcz nie oddzieli się od maślanki. Może to potrwać nawet 10 minut. Po pojawieniu się kuleczek tłuszczu  i wydzieleniu się maślanki przerwij miksowanie. Odcedź maślankę na sitku, a masło opłucz w zimnej wodzie. Gotowe masło można dowolnie formować i na przykład zawinąć w ozdobny papier. Domowe masło zachowa swoja świeżość przez kilka dni.

Ten przepis to HIT – kuchnia koreańska jest pyszna i zdrowa.