Wielkimi krokami zbliża się majówka. Piękna pogoda, kilka dni wolnych od pracy z pewnością sprzyjać będzie aktywności na świeżym powietrzu czy spotkaniom w gronie znajomych i przyjaciół. Warto ten czas wykorzystać nie tylko na wspólne rozmowy, ale też grillowanie w wersji fit.
Grillowanie to już niepisana polska tradycja szczególnie w czasie majówki. Wielu z nas odpala grilla w swoich ogrodach, nad rzeką czy jeziorem. Warto więc zastanowić się już teraz jakie potrawy z grilla pojawią się na naszych stołach. Naszym zdaniem koniecznie trzeba pomyśleć o dobrych, fit składnikach, które są równie smaczne jak tłuste i uwielbiane przez wszystkich kiełbasy czy mięso. Przedstawiamy kilka szybkich inspiracji na przygotowanie smacznych i zdrowych dań, które dodadzą energii i pozwolą zachować dobrą sylwetkę.
ŁOSOŚ Z GRILLA
Łosoś jest rybą bogatą w zdrowe tłuszcze i może stanowić świetny zamiennik karkówki czy żeberek. Jego przygotowanie jest super proste i nie wymaga użycia tłustych marynat.
Do przygotowania łososia będą potrzebne:
- 200 g świeżego łososia
- oliwa z oliwek
- sól morska i biały pieprz
Łososia posmaruj z obu stron oliwą z oliwek i ułóż rybę na ruszcie. Grilluj z każdej strony aż stanie się rumiany. Na koniec dopraw łososia solą i pieprzem. Podawaj z kawałkiem cytryny.
SAŁATKA Z GREJPFRUTA I AWOKADO
Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanego łososia.
Do przygotowania sałatki będą potrzebne:
- 2 różowe grejpfruty
- dojrzałe awokado
- papryczka chili
- łyżka posiekanej kolendry
- skórka i sok z 1 limonki
- sól i pieprz
Grejpfruty obierz ze skóry i białych błon i pokrój w większą kostkę. Awokado przekrój i usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę o podobnej wielkości co grejpfrut. Papryczkę opłucz i drobno posiekaj. Pamiętaj, aby usunąć pestki! Liście kolendry umyj i posiekaj. Grejpfruty, awokado i chili wymieszaj z kolendrą, sokiem i skórką z limonki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę włóż do lodówki, aby smaki się przegryzły.
PIECZARKI NADZIEWANE CUKINIĄ
To świetna zdrowa przekąska, która zaspokoi pierwszy głód podczas przyjęcia w ogrodzie.
Do przygotowania pieczarek będą potrzebne:
- 8 dużych pieczarek
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
- mała cukinia
- papryczka chili
- czerwona cebula
- kilka pomidorków koktajlowych
- oregano
- oliwa
Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie. W tym czasie obierz pieczarki i wydrąż z nich środek. Cukinię umyj i pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni wraz z cukinią. Warzywa wymierzaj z kaszą. Dodaj papryczkę chili i oregano. Powstałym farszem napełnij kapelusze pieczarek. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe. Całość zawiń w folię aluminiową i grilluj przez 15 minut.
AZJATYCKI KURCZAK
Kurczak ma wyjątkowy smak, ale przygotowanie dania wymaga przygotowania wcześniej zdrowej marynaty i marynowania przez około 5 godzin.
Do przygotowania kurczaka będą potrzebne:
- podwójna pierś z kurczaka lub kilka 8 pałeczek z kurczaka
- 400 g jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki ostrej papryki chili
- sok z ½ limonki
- sól morska
Pierś z kurczaka pokrój na plastry. Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i sól. Do marynaty przełóż kurczaka i odstaw do na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie grilluj mięso kilka minut z każdej strony aż będzie rumiane. Całość możesz posypać kolendrą.