Lato to najlepszy czas, aby zadbać o nasz wzrok. Nie dotyczy to wyłącznie zrobienia sobie przerwy od pracy przy komputerze czy wzmożonego użycia oczu przy wykonywanej pracy. Lato to idealny moment, aby wprowadzić do naszej diety składniki, które korzystnie wpłyną nie tylko na organizm, ale też na wzrok.
Wzrok jest niezwykle ważny dla każdego z nas, dlatego koniecznie należy o niego dbać. Długa praca przy komputerze, narażenie naszych oczu na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych może prowadzić do jego pogorszenia. Aby temu przeciwdziałać warto zadbać o odpowiednią dietę, która uchroni nasz wzrok przez osłabieniem. Wystarczy regularnie się odżywiać, a szczególnie wprowadzić do codziennych posiłków porcję kolorowych: zielonych, żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzyw lub owoców.
Zawarte w owocach i warzywach substancje są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Warzywa najlepiej jeść na surowo lub jedynie krótko zblanszowane ponieważ wtedy zachowują najwięcej swoich właściwości. Aby jeszcze lepiej przyswajać zawarte w nich substancje odżywcze warto skrapiać je oliwą z oliwek lub olejem.
Jakie owoce i warzywa wpływają na poprawę wzroku?
Jagody i borówki
Zawierają dużą ilość antyoksydantów i flawonoidów, które zapobiegają kurzej ślepocie. Wpływają na wytwarzanie substancji odpowiedzialnych za widzenie o zmierzchu. Podobnie działanie mają jeżyny, czarna porzeczka oraz aronia.
Papryka
Jest źródłem witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne odżywiające i dotleniające siatkówkę oka. Paprykę najlepiej jest jeść na surowo.
Czerwone wino
Czerwone wino jest źródłem resweratrolu, czyli substancji posiadających właściwości przeciwutleniające. Wpływa on na poprawę krążenia krwi w naczyniach krwionośnych gałki ocznej przez co widzimy ostrzej. Wystarczy wypić lampkę czerwonego wina co 2 dni, aby uzyskać zadowalający efekt.
Kukurydza
Zawiera ona w sobie zeaksantynę – substancję, która działa podobnie jak luteina. Chroni ona soczewkę oka przed działaniem wolnych rodników. Aby oczy były zdrowe wystarczy zjadać 1/2 szklanki kukurydzy dziennie. Podobne właściwości posiada też groszek cukrowy.