Ewa Szabatin i Rafał Maserak poprowadzili nasze XI już Warsztaty z Gwiazdą. A oto przepisy – pyszne, zdrowe i naprawdę łatwe. Smacznego !
Truskawkowy słoik – płatki owsiane z musem truskawkowym
Do przygotowania będą potrzebne:
- 1 szklanka płatków owsianych bez gotowania ( ESKA )
- 1 i 1⁄2 szklanki ( napój ryżowy kokosowy Eko Wital )
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki syropu klonowego ( Eko Wital )
- 1 laska wanilii
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
- mus z truskawek ( Hortex )
- wiśnie mrożone ( Hortex )
- do ozdobienia czekolada ( Eko Wital )
- płatki migdałów
Do większej miski wrzucamy : płatki owsiane, mleko ryżowe, chia, syrop klonowy, wanilię, cynamon. Mieszamy całość delikatnie i odstawiamy na 10 – 15 min. Nakładamy naprzemiennie z dżemem do słoika. Ozdabiamy mrożonymi wiśniami, posypujemy pokruszoną czekoladą wegańską Eko Wital i płatkami migdałów.
Mus z truskawek
Do przygotowania będą potrzebne:
- 2 szklanki mrożonych truskawek ( Hortex )
- 1 łyżka syropu klonowego ( Eko Wital )
- 3 łyżki chia
Wrzucamy truskawki i syrop klonowy do blendera. Miksujemy. Przekładamy do słoika, dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 10 min.
Chłodnik z awokado z ogórkiem
Do przygotowania będą potrzebne:
- 1 duży ogórek
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki kefiru ( Krasnystaw )
- 1/2 szklanki maślanki ( Krasnystaw )
- 1 mały jogurt naturalny ( Krasnystaw )
- koperek i mięta do smaku
- sól himalajska i świeży pieprz do smaku
Ogórka należy obrać, przekroić na pół i wyjąć pestki. Następnie obieramy awokado, siekamy koperek i miętę. Wrzucamy wszystko do blendera. Dodajemy czosnek, sok z cytryny, pieprz i sól. Blendujęmy na gładką masę. Na koniec dodajemy, jogurt, kefir i maślankę. Chłodnik ozdabiamy kawałkami ogórka z koperkiem.
Hummus z suszonymi pomidorami
Do przygotowania hummusu są potrzebne:
- 1 słoik cieciorki eko
- 1 łyżeczka podsmażonego czosnku (może być surowy)
- 1 łyżka tahini ( pasta sezamowa PLANTA FOOD )
- pieprz i sól do smaku
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- ¼ szklanki oliwy z suszonych pomidorów
- ¼ szklanki wody
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki masła klarowanego ( EKO WITAL )
- marchewka
- seler naciowy
- papryka
- ogórek zielony
Czosnek podsmażamy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Do miseczki przekładamy gotowy hummus i gotowe. Hummus z suszonych pomidorów świetnie smakuje z surowymi warzywami ( marchewka, seler naciowy, papryka, ogórek zielony).
Orzeźwiający napój z kiwi
Do przygotowania napoju będą potrzebne:
- lód
- schłodzony sok jabłkowy z imbirem (Oryginalny Sok)
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
- 1 kiwi¼ limonki
- 1 łyżka soku z limonki (Oryginalny Sok)
Limonki należy sparzyć, a następnie obrać kiwi. Kiwi kroimy w kostkę, a limonki na mniejsze kawałki. Skórkę zostawiamy. Limonki i kiwi przekładamy do szklanek. Owoce rozgniatamy moździerzem. Dodajemy resztę składników drinka i mieszamy.
Naleśniki z mąki ryżowej oraz gryczanej
Do przygotowania naleśników będą potrzebne:
- 2 szklanki mąki ryżowej oraz gryczanej ( ESKA )
- 2 jajka bio
- 1 szklanka mleka ryżowego ( Eko Wital )
- 1 szklanka wody – może być gazowana
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżka cukru kokosowego lub miód
- 1 łyżeczka masła klarowanego ( Eko Wital )
- owoce mrożone ( Hortex np. maliny, truskawki, jagody)
- syrop klonowy ( Eko Wital )
- 1 łyżka masła orzechowego ( PLANTA FOOD )
- jogurt naturalny ( Krasnystaw )
Do miski przesypujemy mąkę. Do mąki dodajemy szczyptę soli, łyżkę cukru lub miodu oraz szklankę mleka i szklankę wody. Jajka po kolei wbijamy do mąki. Całość miksujemy mikserem na gładkie ciasto. Nagrzewamy patelnię, dodajemy 1 łyżeczkę masła klarowanego i wylewamy porcje ciasta. Smażymy na złoto z obu stron. Smarujemy naleśnik odrobiną masła orzechowego. Podajemy ze świeżymi owocami, syropem klonowym i jogurtem zamiast śmietany.
Deser lodowy z lodami naturalnymi z Wytwórni Lodów Polskich „u Lodziarzy”
Do przygotowania deseru będą potrzebne:
- mały ananas
- 3-5 pacek lodów „u Lodziarzy” smaki do wyboru: śmietanka, truskawka, czekolada, słony karmel, cytryna z ogórkiem i bazylią, jogurt z malinami, mascarpone z owocami leśnymi, brzoskwinia
- owoce mrożone egzotyczne ( Hortex )
- kwiaty jadalne do ozdoby
Ananasa kroimy na pół razem z koroną ☺( zieloną częścią ), nakładamy 3-5 pacek owocowo warzywnych smaków lodów. Dodajemy mrożone owoce oraz kwiaty jadalne do ozdoby. Do tworzenia lodów „U Lodziarzy” wykorzystywane są naturalne surowce. Jeśli owoce lub warzywa – to wyłącznie świeże i nieprzetworzone. Jeżeli czekolada – to tylko ta najlepsza – belgijska. W efekcie powstały lody, które zaskakują swoją niecodzienną kompozycją smaku. Lodziarnie oferują lody serwowane na “packi”.
Sałatka z arbuzem
Do przygotowania sałatki będą potrzebne:
- arbuz
- 1 zielony ogórek
- owoce tropikalne mrożone Hortex
- 1/2 papryczki zielona serrano (chili)
- 1/4 szklanki bazylii
- 1/4 szklanki świeżej kolendry
- 1/4 szklanki rozdrobionych prażonych orzechów ziemnych podprażonych na patelni
- ser pleśniowy ( Lazur )
- sól morska do smaku
Sos do sałatki składniki:
- 1 łyżka sosu sojowego Tamari
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki rozgniecionego imbiru
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżeczki ryżowego octu
Arbuza, ogórka i mango kroimy na małe kwadraty. Kroimy bardzo drobno papryczkę na cienkie plasterki, szatkujemy bazylię, kolendrę. Wszystko wrzucamy do dużej miski i mieszamy. Składniki na sos wrzucamy do blendera, miksujemy. Polewamy sałatkę i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym oraz orzechami.
OLEJEK Z DRZEWA HERBACIANEGO – JAK DZIAŁA
FOT Paweł Wodzyński
1 Komentarz