Super zdrowe przepisy – warsztaty z Anitą Sokołowską

Przepisy:

Sałata Cezar

500g sałaty Eisberg
4 filety z kurczaka
Tapioka od Koala
200ml maślanki Krasnystaw
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki oregano
600g jogurtu Krasnystaw
słoiczek anhois
1 puszka tuńczyka
3 ząbki czosnku
100g parmezanu
100g oliwy z oliwek
250g czarnych oliwek
100g startego parmezanu
1 bagietka

Sposób przygotowania:
1 Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, zalać maślanką, sokiem z cytryny, doprawić oregano i solą. Marynujemy i smażymy na złoto.
2 Jogurt blendujemy z anchois, tuńczykiem, czosnkiem, oliwą, tapioką i parmezanem na gęsty sos.
4 Wykładamy porcję sałaty, polewamy sosem, układamy kurczaka, oliwki, posypujemy parmezanem i podajemy z grzankami z bagietki.

OWOCOWE SZALEŃSTWO
Koktajl 250 ml
 

Marchewka mini mrożona Hortex 50 g
Maliny mrożone Hortex 50 g
Sok 100% tłoczony z jabłek Hortex 90 g Jeżyny mrożone Hortex
Banan 50 g
Mango 38 g
nasiona konopne łuskane DobreKonopie.pl 20g/
białko konopne Dobrekonopie.pl 10g / olej z nasion konopnych DobreKonopie.pl 10g
Mleko Krasnystaw opcjonalnie

Przygotowanie:
Banana i mango myjemy, obieramy ze skórki i kroimy. Do kielicha blendera wrzucamy mrożone jeżyny, maliny i marchewkę mini, kawałki banana i mango. 
Dodajemy tłoczony sok jabłkowy  i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

 

Omlet z tapioki Koala Poland z jajkiem i zieloną sałatą Eisberg

5 saszetek Tapioka Koala ( 1 saszetka- 1 omlet)
15 jajek
100g masła
3 cebule
2 opakowania szpinak- liście Hortex
ser kozi 250g
sól, pieprz sałata Eisberg

 Przygotowanie:
1 Wsypujemy saszetkę tapioki do naczynia, następnie dodajemy 2-3 jajka
 i  mieszamy.
2 W tym czasie: podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy szpinak i mieszamy
3 Następnie wlewamy wymieszaną tapiokę z jajkami podsmażone składniki.
4 lekko mieszamy i smażymy do ścięcia jaj.
5 Na wierzchu rozrzucamy kawałki koziego sera, składamy na pół i podajemy z garścią sałaty Eisberg.

RACUSZKI CYNAMONOWE

Owoce mrożone Hortex – dowolne jakie lubisz
4 łyżki cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1  szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki konopnej DobreKonopie.pl
½  szklanki cukru, najlepiej brązowego
1/3 szklanki jogurtu naturalnego Krasnystaw
3 jajka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
Nasiona konopne prażone DobreKonopie.pl, rodzynki, orzechy
olej do smażenia
szczypta soli

Przygotowanie:
1 Żółtka ubij z cukrem i wymieszaj z jogurtem, przyprawami, solą oraz sodą.
2 Ubij białka
3 Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
4 Na koniec wsyp nasiona konopne, rodzynki i orzechy.
5 Smaż racuszki na kolor złoty.
6 Do naczynia wsyp 4 łyżki cukru, 1 płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj z mieszanką owocową i doprowadź do wrzenia.
7 Racuchy podawaj z gorącymi owocami

 

Przepis na wegańską siemieniotkę z orzechami włoskimi

200 g łuskanych nasion dobrekonopie.pl
1 cebula
oliwa do smażenia
kilka orzechów włoskich
0,7 l przegotowanej wody
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu do smaku
olej z nasion konopi
20 g niełuskanych nasion konopi dobrekonopie.pl

Przygotowanie:
Cebulkę obrać, pokroić w drobne kawałki, zeszklić na patelni z odrobiną oliwy.
Wodę w garnku zagotować z odrobiną soli. Do gotującej się wody dodajemy nasiona konopi i cebulkę. Gotujemy 3 – 5 min. Zdejmujemy z ognia i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (osobiście wolę jak zupa nie jest zmiksowana na gładki krem, tylko pozostaje gęsta i są w niej małe grudki). Orzechy oddzielamy od łupin, kruszymy, dodajemy do zupy i mieszamy. Niełuskane nasiona konopi prażymy na patelni 3 min  Zupę przelewamy do miseczek i serwujemy posypaną prażonymi nasionami i polaną olejem z nasion dobrekonopie.pl

 

 

KORZENNA ZUPA DYNIOWA

(przepis na 10 małych porcji)

2 cebule
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka curry
1  łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
100g masła
Dynia kostka Hortex – 2 opakowania
1,5l bulionu warzywnego
200 ml jogurt naturalny Krasnystaw
olej konopny  dobrekonopie.pl z nasion łuskanych lub prażonych
50 g nasiona konopne dobrekonopie.pl  prażone lub łuskane do posypania
sól, pieprz

Przygotowanie:
1 Obrać czosnek i posiekać cebule.
2 Szklić cebulę z czosnkiem na maśle wraz z przyprawami na wolnym ogniu ok 8 min.
3 Dodać dynię, bulion i gotować ok 15 min.
4 Zblendować na krem.
5 Podawać z łyżką jogurtu, skropione olejem konopnym i posypane podprażonymi nasionami.

 Smacznego ! Gotowaliśmy w naczyniach Philipiak Milano.

fot. Jarosław Antoniak, Czteryfajery.pl