Baziółka jest kolejną nominowaną marką w naszym plebiscycie Influencer’s Top 2019. To zioła w doniczkach i nie tylko, które na stałe zagościły w kuchniach Polaków. Dodając do potraw świeże zioła nie tylko podkreślamy ich smak i wzbogacamy aromat, ale również podnosimy zdrowotne walory przyrządzanych posiłków.

Zioła marki Baziółka są dostępne w szerokim asortymencie w całym kraju. W plebiscycie nie mogło zabraknąć sztandarowych produktów, jakimi są tymianek i kolendra.

 

Tymianek to zioło wieloletnie. Ma pikantny aromat i właściwości odświeżające oddech, dzięki zawartości olejku eterycznego – tymolu. Warto używać go do dań z cielęciną, jagnięciną, wołowiną, drobiem, rybami i jarzynami. Tymianek podnosi smak farszów, pasztetów, wędlin, gulaszów czy zup. Poprawia trawienie, zwłaszcza pożywienia z wysoką zawartością tłuszczu. Koi stany zapalne układu pokarmowego i jamy ustnej.

Poniżej szybkie przepisy na pieczonego kurczaka z puree z marchwi z tymiankiem

Baziółka, przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk

Baziółka, przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • łyżka octy jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka kurkumy
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki płatków chili
  • jedna duża marchewka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • świeży tymianek

Marchewkę ugotuj aż będzie zupełnie miękka. Odcedź z wody. Wrzuć do blendera, dodaj olej kokosowy, miód, ocet i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem. Mięso umyj, natrzyj olejem, przyprawami, solą, pieprzem i listkami tymianku. Kurczaka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 1 godzinę (aż skórka się ładnie zarumieni). Podawaj z puree.

Kolendra

Doskonale pasuje do dań kuchni azjatyckiej, ale znakomicie odmieni również smak naszych polskich zup, potraw z makaronem czy pieczeni mięsnych. Powszechnie stosuje się nasiona, w całości lub proszkowane. Liście świeże mają charakterystyczny aromat i smak. Kolendra może zastąpić natkę pietruszki. Działa leczniczo na bóle i stany zapalne, koi podrażnienia układu pokarmowego, wspomaga trawienie.

Zielone curry z rybą i świeżą kolendrą

  • 300 g filetu z dorsza
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • pasta curry:
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 łyżki orzechów zielnych
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 pęczki kolendry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 nasiona kardamonu
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 marchewki
  • 4 pieczarki
  • 1 garść pomidorów koktajlowych
  • 2 limonki
  • ryż basmatti

Wszystkie składniki na curry drobno pokrojone podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie całość zmiksuj w blenderze na jednolitą pastę. Na mocno rozgrzanej oliwie na patelni podsmaż pastę curry, doPRAW solą i pieprzem. Dodaj pokrojone na cienkie plasterki pozostałe składniki oraz połówki pomidorków. Duś całość przez 3-4 minuty. Wlej mleko kokosowe, 1 szklankę wody i duś przez kolejne 15 minut. Rybę podzieloną na 2cm kawałki dodaj na koniec. Duś całość przez kolejne 3-4 minuty. Ryba powinna pozostać jędrna i soczysta. Curry podawaj od razu z ugotowanym na sypko ryżem basmatti lub chlebkiem naan. Curry skrop sokiem z limonki i posyp kolendrą.

Sugestie:

• Zamiast dorsza może być również łupacz, halibut, żabnica, krewetki.

artykuł powstał we współpracy z marką Baziółka