Firma KruKam w Plebiscycie Influencer’s TOP 2019 prezentuje nam swój kolejny sztandarowy produkt Krukamella. Pasta z orzechów laskowych z kakao, słodzona… daktylami!

Co wiemy o pastach orzechowych?

Pasty orzechowe dostępne w Polsce najczęściej produkowane są z orzeszków ziemnych. Tylko w wybranych sklepach można natrafić na najwybitniejszą pastę z przepysznych i zdrowych orzechów laskowych.

Musicie wiedzieć, że regularne spożywanie pasty z orzechów laskowych pomaga nam powalczyć z otyłością ale i …. wzmaga potencję.

Orzechy laskowe, posiadają wiele właściwości i wartości odżywczych. Jednak wyróżniają się olbrzymią zawartością witaminy E, czyli słynnej witaminy płodności i młodości. W orzechach laskowych znajdziemy niemało witaminy B, która ukoi nasze nerwy,  potas pomocny w obniżeniu ciśnienia, czy wapń i fosfor – przyjaciół naszych zębów i kości.

 

Jesienią, zimą i wczesną wiosną orzechy laskowe zadbają o nasze chandry i przygnębienia. Szczególnie poleca się ich spożywanie w okresie zwiększonego wysiłku umysłowego np. w czasie sesji.

My w swoich kulinarnych poszukiwaniach natrafiliśmy na Krukamellę, przepyszną pastę z orzechami laskowymi, którą poza podjadaniem palcami wprost ze słoika potraktowaliśmy polędwicę na dwa sposoby; tajski i słodki – ale na tym nie poprzestaliśmy.

Krukamella to pasta z orzechów laskowych, syropu daktylowego i odtłuszczonego kakao.

Krukamella od KruKam

Krukamella od KruKam

Świetnie sprawdza się do owsianki. Wraz ze zdrowymi węglowodanami dostarcza do organizmu solidnej porcji białka roślinnego. Warto ją również dodawać do śniadania zwłaszcza przed treningiem siłowym, gdyż dzięki temu rozbuduje się masę mięśniową. Dzieciom przypadnie do gustu z bananem podawanym na ciepło. Jest to znakomita alternatywa dla słodkich ciastek sklepowych lub niezdrowych przekąsek.

Poznaj inne produkty od KruKam,klikając tutaj.

Pasta orzechowa – kultowa tylko w Stanach?

Otóż nie, od lat jej zbawienną moc wykorzystuje się na wiele, wiele sposobów w tym np. kuchni …. gruzińskiej.

Dołączamy Wam przepis na przepyszne bakłażany z pastą orzechową Krukamella.

 

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • oliwa do smażenia
  • Pasta orzechowa Krukamella ze słodyczą daktyli
  • 2 ząbki czosnku
  • Woda – kilka łyżeczek
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczki mielonej kozieradki/zamiennie podprażona gorczyca
  • 1/2 łyżeczki soli, do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, do smaku
  • siekana pietruszka lub kolendra – wg gustu
  • pestki granatu

Przygotowanie:

Bakłażana należy umyć i przekroić wzdłuż na ok 0,5 cm plastry. Posolić obficie z dwóch stron i odstawić na ok. pół godziny. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Smażyć na rozgrzanej patelni z dwóch stron na brązowy kolor. Odsączać nadmiar tłuszczu. Blendujemy czosnek z wodą, następnie do płynu dodać pastę Krukamella, ocet  oraz pozostałe przyprawy do uzyskania kleisto płynnej konsystencji. Otrzymaną pastą smarujemy plastry bakłażana z jednej strony i składać na pół. Podawać posypane ziołami i dla podbicia smaku owocami granatu.

artykuł we współpracy z KruKam