Niezawodna babka wielkanocna na oleju, która zawsze wychodzi! Zrób koniecznie na nadchodzące święta.
Prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników. Zobacz, jak zrobić babkę na oleju, która zawsze wychodzi.
Składniki:
- 300 g mąki (dowolnej)
- 150 g cukru (lub ksylitolu)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 ml wody
- 50 ml oleju (np. rzepakowego lub dobrego słonecznikowego)
Przygotowanie:
Mąkę dokładnie przesiej i połącz razem z proszkiem do pieczenia. Dosyp cukier i zmiksuj razem z olejem. Cienką strużką wlej wodę i całość odstaw na parę minut.Przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką. Piecz w temperaturze 180 C przez 50 minut, do suchego patyczka. Udekoruj lukrem lub oprósz cukrem pudrem.
Taka babka idealna jest na ostatnią chwilę, a jak wiemy przed świętami innych chwil nie mamy 🙂