Niezawodna babka wielkanocna na oleju, która zawsze wychodzi! Zrób koniecznie na nadchodzące święta.

Prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników. Zobacz, jak zrobić babkę na oleju, która zawsze wychodzi.

Składniki:

  • 300 g mąki (dowolnej)
  • 150 g cukru (lub ksylitolu)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 ml wody
  • 50 ml oleju (np. rzepakowego lub dobrego słonecznikowego)

Przygotowanie:

Mąkę dokładnie przesiej i połącz razem z proszkiem do pieczenia. Dosyp cukier i zmiksuj razem z olejem. Cienką strużką wlej wodę i całość odstaw na parę minut.Przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką. Piecz w temperaturze 180 C przez 50 minut, do suchego patyczka. Udekoruj lukrem lub oprósz cukrem pudrem.

Taka babka idealna jest na ostatnią chwilę, a jak wiemy przed świętami innych chwil nie mamy 🙂