Bądź świadoma co wrzucasz do garnka, domowe kostki rosołowe to zdrowa alternatywa dla gotowych produktów dostępnych w sklepach.

Taką domową kostkę można wykorzystywać na wiele sposobów, dodając do zupy, sosu, do mięsa czy kaszotto. Wystarczy dodać ją do wody lub np. do mięsnego wywaru zamiast włoszczyzny. Aby znacznie wzbogacić smak potrawy, eliminując jednocześnie konieczność korzystania z innych, sklepowych polepszaczy smaku.

Gdy zostanie Ci włoszczyzna z gotowania rosołu, absolutnie jej nie wyrzucaj. Taką włoszczyznę możesz wykorzystać przygotowując z warzyw domowe kostki rosołowe.

Wystarczy mieć pod ręką blender, pojemnik na kostki do lodu i wykonać kilka prostych czynności:

  • ugotowaną włoszczyznę przełóż do miski i dodaj trochę wywaru (rosołu).
  • wszystko dokładnie zblenduj.
  • Zwartą masę przełóż do pojemnika na kostki do lodu.
  • Pojemnik wstaw do zamrażalnika (już następnego dnia, możesz używać zdrowych kostek rosołowych!).

Domowe kostki poza mrożeniem można przechowywać na kilka sposobów. W lodówce, w słoiczku przez minimum 1 miesiąc lub zapasteryzować w słoiczkach.

Smacznego!