Truskawki cieszą się wśród Polaków ogromną popularnością, w rankingu naszych ulubionych owoców, plasują się tuż za jabłkami. Warto się nimi zajadać nie tylko ze względu na rewelacyjny smak, ale również dobroczynny wpływ na zdrowie. Lista leczniczych właściwości truskawek jest długa.

Truskawki istnieją od niecałych 300 lat – powstały przez przypadek ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek: wirginijskiej i chilijskiej. Współcześnie doczekaliśmy się ponad 2 tys. różnych odmian truskawek. Co ciekawe, owoce truskawek uprawianych w nieco chłodniejszych rejonach klimatu umiarkowanego uchodzą za bardziej aromatyczne.

Substancje odżywcze i lecznicze w truskawkach, kaloryczność truskawek

Truskawki to doskonałe źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego (dla porównania: ta sama ilość miąższu pomarańczy zawiera 50 mg tego związku).

W truskawkach znajdziemy witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo i cynk.

90 proc. truskawki to woda, oprócz niej owoce te zawierają sporo błonnika (2,2 g na 100 g owoców), węglowodanów i białka. Truskawki to owoce niskokaloryczne – 100 g porcja to ok. 30–35 kcal.

Dzięki witaminom, minerałom i innym wymienionym wyżej związkom aktywnym truskawki mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.

Oto, co zyskamy, uwzględniając truskawki w diecie:

  • odkwaszają organizm
  • obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału
  • regulują poziom cukru we krwi
  • chronią przed rakiem
  • zmniejszają ryzyko chorób układu pokarmowego, m.in. wrzodów żołądka
  • chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV
  • spowalniają starzenie się mózgu
  • wybielają zęby i zapobiegają osadzaniu się kamienia nazębnego
  • wspomagają odchudzanie
  • ułatwiają przyswajanie żelaza

Jedzcie na zdrowie!