Przepisy z warsztatów kulinarnych z Agą Kaczorowską i Maćkiem Pela. 

AUTORZY PRZEPISÓW:

PATRYCJA RYGUSIAK

DAWID BUDZICH (PHILIPIAK MILANO)

WIOSENNA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

2 opakowania Salatino – tuńczyk z kuskusem perłowym
1 opakowanie kiełków rzodkiewki Baziółka
1 łyżka czarnego sezamu
garść groszku cukrowego
1 ogórek szklarniowy
pęczek dymki ( szczypior)

Sposób przygotowania:

Ogórka obieramy i strugamy obieraczką we wstążki ( bez skórki i miąższu).
Dymkę kroimy ukośnie.
Groszek kroimy w julienne. Wszystkie składniki mieszamy.

 

TRUSKAWKOWY KOKTAJL WITAMINOWY

400 g truskawek
300 g soku z różowych grejpfrutów
150 g malin
2 łyżki konfitury różanej
2 łyżki nasion chia
1/2 łyżeczki różowego pieprzu

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz nasion chia umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładkie smothie, na koniec dodajemy nasiona i mieszamy.

CZY WIESZ ŻE GDY BRAKUJE CI CZASU NA ZROBIENIE TEGO SUPER KOKTAJLU ALBO POTRZEBUJESZ JESZCZE WIĘCEJ WSPARCIA DLA SWOJEGO ORGANIZMU MOŻESZ STOSOWAĆ:

ASCOLIP®  liposomalna witamina C 1000 mg (1g) w opatentowanej technologii LIPOSHELL®* to m.in.:

  • wsparcie odporności w okresie jesienno-zimowym
  • bardzo dobre wchłanianie witaminy C
  • naturalna dawka energii (zmniejsza uczucie zmęczenia)

SAŁATKOWA BOMBA WITAMIONOWA 

3 duże świeże karczochy
1 koper włoski
1 cytryna
1 krwista pomarańcza
5 łyżek oliwy z oliwek extra vergin
Natka pietruszki BAZIÓŁKA
Kilka gałązek mięty BAZIÓŁKA
80g rukwi wodnej BAZIÓŁKA

Sposób przygotowania:

Karczochy obieramy z twardych części i siekamy w cienkie półprzezroczyste plastry, podobnie kroimy fenkuł. Sok z cytrusów mieszamy z oliwą i drobno posiekanymi ziołami, Do dressingu dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy, pozostawiamy
na 2 min by się zamarynowały, przekładamy na talerz,
a na górę układamy garść rukwi wodnej.

CZY WIESZ ŻE GDY BRAKUJE CI CZASU NA ZROBIENIE TEJ SUPER SAŁATKI ALBO POTRZEBUJESZ JESZCZE WIĘCEJ WSPARCIA DLA SWOJEGO ORGANIZMU MOŻESZ STOSOWAĆ:

ASCOLIP®  liposomalna witamina C 1000 mg (1g) w opatentowanej technologii LIPOSHELL®* to m.in.:

  • wsparcie odporności w okresie jesienno-zimowym
  • bardzo dobre wchłanianie witaminy C
  • naturalna dawka energii (zmniejsza uczucie zmęczenia)

SAŁATKA NIEMIECKA

250 g sera tartego
6 ogórków kiszonych
1 opakowanie Schabu z Beczki Duda Spécialité
1 duże jabłko
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu OSM KRASNYSTAW
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki kroimy w julienne (drobne słupki) następnie mieszamy, dodajemy jogurt i majonez.
Doprawiamy solą i pieprzem.

 

MAKARON Z FRANKFURTERKAMI

2 opakowania makaronu świderki Bezgluten
4 łyżki oliwy
400 g Frankfurterek Delikatesowych Duda Spécialité
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki płatków chili
300g kukurydzy
oregano Baziółka
3 jajka
400 g jogurtu naturalnego OSM KRASNYSTAW
200 g parmezanu

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy, na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy frankfurterki pokrojone w 0,5 cm krążki, dodajemy czosnek i chili, podsmażamy 2 min.
Dodajemy kukurydzę i dusimy 5 min, dodajemy posiekane oregano.
Mieszamy jajka z jogurtem i połową startego parmezanu.
Gorący, odcedzony makaron przekładamy na patelnię z frankfurterkami, dodajemy masę jogurtowo serową i mieszamy podgrzewając na małym ogniu aż zgęstnieje, gotowe porcje posypujemy pozostałym parmezanem.

 

 

MAKARON W SOSIE POMIDOROWO-WINNYM Z TUŃCZYKIEM

4 łyżki oliwy
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka cukru
2 łyżki kaparów
50 ml wina Casillero del Diablo
2 puszki pomidorów krojonych
2 opakowania makaronu pióra Bezgluten
3 opakowania Graal – Filet z tuńczyka,
listki bazylii Baziółka
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę szklimy na oliwie 5 min, dodajemy pomidory, kapary, cukier, wino.
Gotujemy 10 min.
Makaron gotujemy al dente, łączymy z sosem i tuńczykiem, posypujemy liśćmi bazylii.

KOKTAJL SZARLOTKA

300 ml kefiru OSM KRASNYSTAW
2 łyżki pasty orzechowej KRUKAM
3 batony daktylowe jabłko-cynamon-orzech KRUKAM
4 jabłka bez skórki i gniazd nasiennych
6 nektarynek

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładkie smoothie.

EVENTOWE KANAPECZKI

1 opakowanie pieczywa Bezgluten
1 ser śmietankowy
1 opakowanie Schabu z Beczki Duda Spécialité
Garść suszonych śliwek
1 por

Sposób przygotowania:

Na pieczywo nakładamy serek, zwijamy pół pasterka schabu, układamy kawałek pokrojonej w paski śliwki. Por (jasną część) kroimy w cienkie krążki i ustawiamy pionowo na pieczywie tworząc nad całą kanapeczką okrąg.

DESER JOGURTOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM

3 łyżki jogurtu naturalnego OSM Krasnystaw
2 łyżki masła orzechowego KRUKAM
1 łyżka miodu
1 pokruszony biszkopt Bezgluten
1/3 batonika daktylowego KRUKAM
kilka plasterków banana
mięta do dekoracji Baziólka

Sposób przygotowania:

Jogurt, masło, miód mieszamy, układamy kilka plasterków banana, pokrojony kawałek batonika daktylowego i posypujemy biszkoptem. Dekorujemy miętą.

ŚLIMAKI PO BURGUNDZKU

6 plasterków Czernichowska wędzona Duda Spécialité
6 plasterków boczku
4 ząbki czosnku
2 puszki ślimaków w sosie własnym
100 ml czerwonego wytrawnego wina Casillero del Diablo

natki pietruszki Baziółka
6 jajek
6 łyżeczek oleju
sól
pieprz
1 łyżka masła OSM KRASNYSTAW
1 opakowanie kiełków rzodkiewki Baziółka

Sposób przygotowania:

Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną Czernichowska wędzoną Duda Spécialité
i plasterki boczku, dodajemy drobno posiekany czosnek, po minucie dodajemy odsączone ślimaki, podsmażamy 2 minuty, podlewamy winem Casillero del Diablo i odparowujemy, doprawiamy do smaku, dorzucamy łyżkę masła, mieszamy i posypujemy siekaną natką pietruszki.

Na kawałek foli posmarowany olejem wybijamy jajko, solimy, zawijamy w sakiewkę
i gotujemy 3 min we wrzątku. Na talerz nakładamy ślimaki, a na nich umieszczamy jajko
i kiełki rzodkiewki.