RISOTTO WŁOSKIE GLI AIRONI z TRUFLAMI, BOROWIKAMI, SZPARAGAMI lub KREWETKAMI z nominacją w Influencer’s Top 2020.
Risotto należy do najpopularniejszych dań w kuchni włoskiej. Oryginalne risotto przygotowujemy z ryżu odmiany carnaroli ( ocenianego przez Włochów najwyżej), który rośnie we Włoszech w okolicach Mediolanu ( Lombardia) , gdzie znajdują się największe pola ryżowe.
Firma Risi&Co od pięciu pokoleń zajmuje się uprawą ryżu carnaroli i produkuje risotto, zachwycające smakiem klientów na całym świecie (dostarcza do takich odbiorców, jak EATALY, Jamie Oliver, Williams&Sonoma)
Rodzina Perinotti zaprojektowała oraz zbudowała swoją firmę niedaleko miasta Vercelli. Uprawa ryżu zajmuje ponad 100 hektarów. W latach 1950-1970 firma zbudowała specjalny, przyjazny dla środowiska system podziemnych kanałów do nawadniania pól uprawnych. Dzięki temu powstał ekosystem.
Tylko czysta, klarowna woda bez konieczności używania dodatkowych środków chemicznych. W rezultacie czaple siwe- Aironi Cenerini (zagrożone wyginięciem w latach 80 XX wieku) powróciły i osiedliły się w okolicach pól ryżowych. W sąsiadującym lesie Bosco pleniziale della Partecipanza di Trino żyje obecnie ponad 3500 czapli różnych gatunków. Logo marki gli Aironi z symbolem czapli, jest częścią historii firmy.
Pomysł na risotto – przygotuj samodzielnie prawdziwe risotto!
Jak wiadomo nie każdy dobrze czuje się w kuchni, a risotto nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu, dlatego z pomocą przychodzą gotowe produkty. Jeśli chcesz zjeść specjał kuchni włoskiej, a nie czujesz się na siłach, by je umiejętnie przyrządzić to firma gli Aironi posiada gotowe produkty, które bez problemu przygotuje każdy i uzyska mistrzowskie włoskie danie.
Jeśli masz ochotę na idealne risotto z krewetkami, szparagami, truflami lub borowikami to będzie dla Ciebie świetna propozycja. Wystarczy przeczytać przepis na opakowaniu i przygotować bezbłędnie potrawę w ciągu jedynie 15 minut. Nie dość, że uzyskamy potrawę jak prosto z prawdziwej włoskiej restauracji, to dodatkowo zaoszczędzimy czas na przygotowaniu. Wszystkie potrzebne składniki są już gotowe, najlepszy ryż carnaroli do risotto, do wyboru główny składnik (krewetki -trufle-borowiki-szparagi), przyprawy, wystarczy tylko dodać oliwę z oliwek, wodę i do smaku wino.
Jakich składników używamy?
Do produkcji risotto używamy wyłącznie włoskiego ryżu carnaroli, który poddajemy bardzo delikatnej obróbce, dzięki czemu pozostawia ziarna nierafinowane, zachowując w ten sposób białka, witaminy (A,D,E,K) , minerały i enzymy obecne w zewnętrznej warstwie ziarna. Wszystkie dodatkowe składniki są starannie selekcjonowane pod względem jakości. Do produkcji nie są używane żadne sztuczne dodatki, barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku.