Kiszone warzywa to jedne z najbardziej popularnych przystawek w Polsce. Dziś przezywają swój renesans. Dlaczego? Ponieważ kiszonki są super zdrowe. Są bogate w naturalne witaminy, które wzmacniają organizm człowieka niezależnie od wieku.

Przepisy na kiszone warzywa przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Dziś zyskują nowy wymiar i nazywane są polskim superfoods. Na naszych stołach pojawiają się nowe, niezwykle smaczne kiszonki czy super zdrowe soki, które są naturalnym źródłem witamin i zdrowych bakterii. W kiszonkach można znaleźć mnóstwo witaminy C, a także E i K. Są też bogatym źródłem witamin z grupy B co świetne wpływa na odporność.

Kiszonki zawierają także sole mineralne oraz organiczne związki siarki, które wzmacniają skórę, włosy i paznokcie. Regularne jedzenie kiszonek sprawia, że lepiej wchłaniane jest żelazo do organizmu co korzystnie wpływa na układ nerwowy.

kiszonki

W czasach, w których niewielu z nas ma czas na kiszenie własnych warzyw warto wypróbować pyszne i równie zdrowe kiszonki, które kupić możemy w sklepach czy na pobliskim targu. Na szczególną uwagę zasługują nominowane w plebiscycie Influencer’s Top 2020 kiszonki marki Niemiec. Firma dostarcza kiszonki do klientów w całej Polsce już od kilkudziesięciu lat. Jej przewagą są własne uprawy warzyw, które następnie są kiszone ze szczególną starannością i zgodnie ze sprawdzonymi przepisami obecnymi w firmie od wielu dekad.

Kiszone ogórki

Jednym z najchętniej wybieranych warzyw przez wielu z nas są ogórki. Świeże i aromatyczne przyprawy, które dodawane są do ogórków marki Niemiec gwarantują niezmienny smak przez lata. Ogórki kiszone są w sposób tradycyjny bez dodatków chlorków czy innych substancji do kiszenia. Delikatny posmak świeżego kopru, kiszonego czosnku i gorczycy daje doznania, których próżno szukać w innych ogórkach kiszonych! 

Warto pamiętać, że kiszone ogórki to wspaniałe prebiotyki, które poprawiają równowagę kwasowo-zasadową, pomagają trawić ciężkostrawne potrawy i eliminować toksyczne elementy pożywienia. Ogórki wspomagają trawienie białek, węglowodanów i tłuszczów przez co są świetnym składnikiem diety odchudzającej.

kiszonki

Sok z kiszonej kapusty

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, ale ma też mnóstwo właściwości korzystnych dla zdrowia. Wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a dodatkowo poprawia kondycję skóry.

Sok z kiszonej kapusty stanowi doskonałe źródło witamin i probiotyków, które wspomagają przewód pokarmowy. Sok ma również właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze.

Firma Niemiec z 1 kilograma białej kapusty, którą używa do kiszenia uzyskuje nawet 100ml soku pełnego skoncentrowanych witamin i minerałów odżywczych. Po ukiszenia kapusty sok jest rozlewamy do butelkę i sprzedawany jako naturalny eliksir zdrowia o witalności.

Całkowitą nowością jest marchewka kiszona w zalewie słodko kwaśnej. To unikalny produkt w skali świata. Marchewkę kisi się z dodatkiem soli przez około 8 miesięcy. Następnie wyciąga się ją na kilka godzin, aby dostała świeżego powietrza i moczy się w filtrowanej wodzie przez kolejne kilka godzin. Tak przygotowana marchewkę kroi się w mniejsze kawałki i wkład następnie do opakowań oraz zalewa tajemniczą zalewą podobną do przysmaku Henia czyli połączenie wszystkich rodzajów smaku. W ten sposób powstaje coś naprawdę pysznego.

Materiał powstał we współpracy z marką Niemiec.