
Sok z kiszonego buraka od Morynia to bomba witaminowa zamknięta w małej buteleczce, którą z łatwością możesz wszędzie ze sobą zabrać. Kiszonki są podstawą zdrowej diety, dlatego też warto w okresie jesienno-zimowym spożywać je regularnie.
Uwielbiamy takie nominacje. Sok z buraka kiszonego od Moryń zagości w IV edycji Plebiscytu Influencer’s TOP.

Sok z buraka kiszonego sprawdza się doskonale w roli zakwasu do barszczu, ale nie tylko. Ponieważ sok ma właściwości lecznicze, można go pić, traktując go jako naturalny suplement diety.
Dobrze przyrządzony sok z buraka kiszonego, a taki oferuje marka „Moryń” jest mniej kaloryczny niż ich odpowiednik surowcowy i mają jeszcze więcej cennych dla zdrowia składników odżywczych.
Sok z kiszonego buraka swoje działanie prozdrowotne zawdzięcza zawartości kwasu mlekowego, a także witamin i minerałów. Lista zalet soku z kiszonego buraka jest bardzo długa. Tak samo jak inne warzywa, kiszone buraki zachowują swoje cenne, naturalne składniki i charakteryzują się:
– niską kalorycznością,
– wysoką zawartością witaminy A, C, E, K, PP i witamin z grupy B,
– wysoką zawartością składników mineralnych (wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor),
– wysoką zawartością kwasu mlekowego.

Sok z buraka kiszonego dla kogo?
Sok z buraka kiszonego polecany jest w trakcie odchudzania. Można go pić cyklami pół szklanki dziennie przez dwa tygodnie z dwutygodniową przerwą.
Poza tym kiszone buraki:
- pomagają w walce z anemią,
- wspomagają odchudzanie,
- regulują przemianę materii (pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu),
- odkwaszają organizm,
- oczyszczają organizm z toksyn wspomagając pracę nerek i wątroby,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- łagodzą uderzenia gorąca w trakcie menopauzy,
- są niezastąpione po kuracji antybiotykowej,
- u mężczyzn podnoszą sprawność seksualną (według niektórych działają jak afrodyzjak),
- zwiększają wytrzymałość (sok z buraków to świetny napój energetyczny, który dodaje energii, wzmacnia kondycję fizyczną oraz poprawia wydolność organizmu),
- pomagają w rekonwalescencji po chorobach,
- dostarczają weganom i wegetarianom cennego żelaza pochodzenia roślinnego.

Sok z buraka kiszonego można wprowadzać w ramach rozszerzania diety już całkiem malutkim dzieciom. Oczywiście „z głową” w mniejszych ilościach i raczej mocno rozcieńczony, ale już ilości od pół łyżeczki do łyżeczki co drugi dzień, u maluchów znakomicie działają i zwiększają ich odporność.
A o odporność w obecnej sytuacji trzeba dbać teraz w szczególności.
Kiszone buraki – właściwości
Buraki kiszone usuwają z organizmu wolne rodniki, opóźniają powstawanie procesów nowotworowych (dzięki powstałym podczas fermentacji izotiocyjanianom) i miażdżycowych. Kiszone buraki wzmacniają odporność organizmu i ułatwiają budowanie prawidłowej flory jelit. Szczepy bakterii, które powstały w trakcie fermentacji pomagają chronić przed grzybicami, mają także silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Okazuje się też, że sok z kiszonego buraka ma silniejsze działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne niż sok ze świeżego buraka. Dzieje się tak dlatego, że w trakcie kiszenia wzrasta w buraku stężenie kwercetyny.
Sok od Moryń produkowany jest z najwyższej jakości surowców. Naturalny sok z buraków ćwikłowych z dodatkiem czosnku, liścia laurowego i soli.
Artykuł powstał we współpracy z marką Moryń.
Posty marki Moryń dot. soku z buraków kiszonych:
https://www.facebook.com/morynprzetwory/photos/pcb.1023993501302087/1023993374635433/
https://www.facebook.com/morynprzetwory/photos/a.791406834560756/1171393019895467/
https://www.facebook.com/codziennyuzytek/photos/a.313157908788626/2790849061019486/