XIX edycja Warsztatów z Gwiazdą za nami!

Gwiazdami wydarzenia zorganizowanego przez Allaboutlife.pl w Culinary On były Kamila Szczawińska i Karolina Malinowska. Dawid Budzich z Philipiak Milano wraz z naszymi gwiazdami przygotowali specjalne przepisy. Ich tworzeniu przyświecała idea: prostych, szybkich, smacznych potraw i napojów, które wspomogą naszą odporność przy otaczającej nas aurze.

Partnerami wydarzenia były marki: Philipiak Milano i Aquaphor Polska, Baziółka, OSM KRASNYSTAW, Pan Pomidor, Moreso, ASCOLIP, Oryginalna Spiżarnia, Kruger.

Zachęcamy Was do wypróbowania przepisów.

Bezglutenowe brownie MORESO



Składniki:

5 jajka
375g cukru trzcinowego najlepiej darkmuscovado
300g masła
450g gorzkiej czekolady
200g orzechów laskowych tartych MORESO lub migdały MORESO
3 łyżki kakao ciemne KRUGER
szczypta soli
do przybrania przetwory czarna porzeczka lub malina ORYGINALNA SPIŻARNIA
brązowy papier do pieczenia

Sposób przygotowania:
1 Jajka ubijamy z cukrem ok 5 min na puch.
2  Czekoladę topimy z masłem na kąpieli wodnej.
3 Mieszamy czekoladę, stopniowo dodając ubite jajka z cukrem.
4 Do masy czekoladowej dodajemy tarte orzechy,kakao, sól, delikatnie mieszamy i przekładamy do formy.
5 Pieczemy 20-25 minut w 190-200 stopniach C (góra i dół + termoobieg)
6 Podajemy na ciepło lub na zimno z konfiturą z czarnej porzeczki lub maliny

Zupa INDYJSKA PAN POMIDOR



Składniki:
2x INDYJSKA Pan Pomidor
500g namoczonej przez 24h suszonej ciecierzycy
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 pęczek kolendry BAZIÓŁKA
1 pęczek natki pietruszki BAZIÓŁKA

3 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry
2 l oleju do smażenia

Sposób przygotowania:
1  Ciecierzycę mielimy w maszynce do  mielenia mięsa lub blendujemy ze wstępnie pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, doprawiamy drobno posiekaną kolendrą, natką, przyprawami, doprawiamy solą, formujemy kotleciki, mocno je ściskając.
2 Falafele smażymy w gorącym oleju pod pokrywą Venturii Philipiak Milano, ok 5 min
na złotobrązowy kolor, odsączamy na ręczniku papierowym.
3 Zupę podgrzewamy w małym garnku.
4 Zupę podajemy z falafelem, dekorujemy listkami kolendry.

Krem z pieczonych papryk z grillowaną brukselką i pesto pietruszkowym by ASCOLIP

Zupa na odporność ! Jeśli potrzebujecie dodatkowego wsparcia – koniecznie suplementujcie Witaminę C od ASCOLIP https://www.liposhell.pl/produkty/ascolip/

Składniki:
6 czerwonych papryk
3 pomidory malinowe
1 główka czosnku
1łyżka masła
2 cebule
1 papryczka chili bez pestek
1 łyżeczka mieszanki curry
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ziemniaki
1 marchewka
800 ml wody
400 ml mleka kokosowego
Sól
300g brukselki
3 łyżki oleju
2 pęczki natki pietruszki
50g orzechów pekan lub włoskich
1 ząbek czosnku
80 ml oliwy extra vergin
Sok z 1/2 limonki

Sposób przygotowania:
1 Papryki, pomidory i całą główkę czosnku, zapiekamy w piecu temperatura 200 stopni C/ 20 min/ funkcja grill.
2 W dużym garnku topimy masło, dodajemy pokrojone drobną kostkę cebule i rumienimy na małym ogniu 5-8 minut, dodajemy posiekane chili, curry i kumin, po 1 minucie dodajemy, koncentrat pomidorowy, pokrojone w cienkie plastry ziemniaki i marchew, podsmażamy 2 minuty i zalewamy wodą, dodajemy upieczone i obrane ze skórek pomidory i papryki (usuwamy też pestki), z główki czosnku wyciskamy upieczony miąższ.
3 Zupę gotujemy 20 minut, po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy solą i blendujemy na krem.
4 Brukselki kroimy na połówki, skrapiamy olejem, doprawiamy solą i grillujemy na rozgrzanej patelni groszkowej na złoty kolor.
5 Czosnek blendujemy z oliwą, dodajemy lekko posiekaną natkę i blendujemy do powstania pesto, na koniec dodajemy posiekane orzechy i sok z limonki.
6 Na głęboki talerz nalewamy porcję zupy, na wierzchu układamy brukselkę i polewamy pietruszkowym pesto.

XIX edycja warsztatów z Gwiazdą – przepisy

Gorąca czekolada KRUGER z piankami

Składniki:
4 łyżki czekolady KRUGER

300 ml  mleka

6-8 pianek marshmallow

Sposób przygotowania:
1 Czekoladę wsypujemy do 2 filiżanek, zalewamy wrzącym mlekiem i mieszamy.
2 Do gorącej czekolady wrzucamy pianki.

Jesienny kisiel jabłko-imbir od Oryginalny Sok

Składniki:
625ml ORYGINALNY SOK ZIMA jabłko-imbir
2 laski cynamonu
125ml wody
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki brązowego cukru
2 twarde jabłka grenny smith
sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:
1 Sok doprowadzamy do wrzenia z laskami cynamonu.
2 Jabłka obieramy, miąższ kroimy w drobną równą kostkę.
3 Skrobię rozprowadzamy w wodzie.
4 Do wrzącego soku dodajemy jabłka, cukier i zawiesinę skrobiową, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia.
5 Kisiel doprawiamy sokiem z cytryny i przelewamy do filiżanek.

Grillowane halloumi OSM KRASNYSTAW na greckiej sałacie

Składniki:
300g  sera halloumi OSM KRASNYSTAW

4 łyżki oliwy extra vergin
sok z 1 cytryny
4 łyżki białego octu winnego
1 ząbek czosnku
1 czerwona cebula
8 łyżek oliwy extra vergin
szczypta płatków suszonego chili
2 ogórki szklarniowe
300g żółtych pomidorów koktajlowych
2 żółte papryki
150g greckich oliwek kalamata
1 pęczek oregano BAZIÓŁKA
1 pęczek greckiej bazylii BAZIÓŁKA

Sposób przygotowania:


1 Sok z cytryny, ocet, płatki chili i przecisnięty przez praskę ząbek czosnku mieszamy stopniowo dolewając oliwę.
2 Cebulę kroimy w cienkie pióra i przekładamy do dressingu.
3 Ogórki kroimy za pomocą obieraczki we wstążki, omijając wodniste gniazda nasienne.
4 Papryki kroimy w kostkę, a pomidory na połówki.
5 Do warzyw dodajemy porwaną bazylię i oregano, mieszamy z dressingiem, przekładamy na talerze, dekorujemy oliwkami i szczyptą ziół.
6 Ser halloumi smarujemy oliwą i grillujemy na rozgrzanej patelni groszkowej po 2-3 minuty z każdej strony, kroimy w duże kostki i układamy na sałacie.

Pancakes z czarną porzeczką ORYGINALNA SPIŻARNIA



Składniki:
3 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
250 ml mleka
3 łyżki brązowego cukru
180-200g mąki Moreso
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki oleju
250g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
czarna porzeczka ORYGINALNA SPIŻARNIA

Sposób przygotowania:
1 Jajka, jogurt, mleko i cukier mieszamy, stopniowo dodajemy mąkę, na końcu sodę i olej, krótko mieszamy.
2 Pancakes smażymy na lekko natłuszczonej patelni groszkowej na złoty kolor.
3 Mascarpone ubijamy z cukrem i skórką z pomarańczy.
4 Układamy wieżę przekładając pancakes kremem i czarną porzeczką czy maliną Oryginalna Spiżarnia.

Zupa MAROKAŃSKA z Algami Moreso



Składniki:
2 x Zupa marokańskaPAN POMIDOR
Algi z migdałami i sezamem MORESO

Sposób przygotowania:

1 Podgrzewamy zupę.
2 Podajemy z przekąską z wybranej kompozycji alg MORESO

Shake proteinowy KRUGER

Składniki:
500g chudego twarogu OSM KRASNYSTAW
2 dojrzałe banany
1 łyżka masła orzechowego
3 łyżki czekolady KRUGER
50-150ml mleka – do konsystencji

Sposób przygotowania:
1 Wszystkie składniki ( najlepiej schłodzone) przekładamy do wysokiego pojemnika.
2 Blendujemy na gęsty gładki koktajl.
3 Przelewamy do szklanek.

Zupa TAJSKA PAN POMIDOR z Algami


Składniki:

2x Zupa Tajska PAN POMIDOR
Algi z płatkami ryżowymi MORESO
16 surowych (szarych) krewetek z głowami
2 łyżki oleju
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 limonka
pęczek kolendry BAZIÓŁKA
długie wykałaczki lub drewniane szpadki

Sposób przygotowania:
1 Zupę podgrzewamy w małym garnku.
2 Krewetki obieramy z pancerzy, wycinamy przewód pokarmowy i nabijamy po 3-4 sztuki na wykałaczkę, smażymy na patelni z odrobina oleju, po 1-2 minutach przekładamy na druga stronę, dodajemy drobno posiekane chili (bez pestek), czosnek i sól. po kolejnej 1-2 minutach zdejmujemy z patelni i skrapiamy limonką.
3 Zupę nalewamy do miseczki, na jej brzegu umieszczamy krewetkowy szaszłyk, podajemy z „algowymi” płatkami ryżowymi i świeżą kolendrą.