Przepis na najlepsze faworki
W karnawale nie może zabraknąć pączków i faworków. Aby faworki były przepyszne jak u mamy muszą być przede wszystkim kruche, delikatne, a ciasto nie może być za grube.
Do przygotowania faworków potrzebujemy następujących składników:
2 szklanki mąki pszennej (=300g)
4 żółtka
1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
ok. 5 kopiastych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Przepis na najlepsze faworki – przygotowanie
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej cukier i sól, a następnie żółtka, śmietanę i spirytus. Zagniatamy na jednolitą masę. Następnie zbijamy wałkiem około 10-15 minut. Dzięki temu faworki będą kruche.
Niektórzy wstawiają ciasto do zamrażalnika na parę minut. Dzielimy ciasto na porcję i wałkujemy cieniutko. Podsypmy blat mąką, aby nic nam się nie przyklejało. Rozwałkowane ciasto kroimy na paski o szerokości 3-4 cm a następnie na prostokąty o długości 9-10 cm. W środku nacinamy. Możemy do tego użyć specjalnego urządzenia. Zawijamy ciasto przez zrobioną dziurkę, tak aby zrobić faworki.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy faworki na złoty kolor. Wyjmujmy je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy ostygną posypmy cukrem pudrem.