Karnawał dobiega końca. Warto przygotować przyjęcie z tej okazji, a na nim przepyszne przekąski.
Oprócz dobrego towarzystwa, odpowiednich dekoracji, fajnych zabaw karnawałowych ważne jest przepyszne jedzenie. A ono powinno być łatwe w przygotowaniu, smaczne i zachwycić naszych gości.
Jeżeli mamy już posprzątane mieszkanie, goście zaproszeni czas przemyśleć menu. Dobrą i smakowitą przekąską będzie waniliowa tarta z figami. Przepis poleca Robert Muzyczka – szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy. Tarta nie jest trudna do zrobienia i zajmie nam maksymalnie godzinę.
Waniliowa tarta z figami
Do przygotowania ciasta na tartę potrzebujemy:
• mąka pszenna – 200g,
• zimne masło – 100g,
• jajko – 1 szt,
• sól – ¼ łyżeczki,
• cukier – 2 łyżki,
• łyżka zimnej wody
Odmierzmy 200 gram mąki i dodajmy do niej posiekane, zimne masło, jajko, sól, cukier i wodę. Całość zagniatamy, tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Tak gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 15 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy i wkładamy na blachę do tart, a następnie nakłuwamy. Pamiętajmy, aby wcześniej wysmarować blachę masłem. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i obciążamy np. grochem lub fasolą.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy do niego ciasto na około 15 minut. Następnie zdejmujemy papier z grochem i ponownie wkładamy do piekarnika na jeszcze około 12-15 minut (aż się ładnie zarumieni).
Do zrobienia masy potrzebujemy:
• jogurt typu islandzkiego Skyr waniliowy 150g – 3 szt.
• dojrzałe figi – 6 szt.
• winogrona – 1 mała kiść
Wykonanie:
Na wystudzoną tartę wyłożyć Skyr waniliowy, a górę udekorować pokrojonymi na kawałki figami i winogronem.
Smacznego!