Karnawał dobiega końca. Warto przygotować przyjęcie z tej okazji, a na nim przepyszne przekąski.

Oprócz dobrego towarzystwa, odpowiednich dekoracji, fajnych zabaw karnawałowych ważne jest przepyszne jedzenie. A ono powinno być łatwe w przygotowaniu, smaczne i zachwycić naszych gości.

Jeżeli mamy już posprzątane mieszkanie, goście zaproszeni czas przemyśleć menu. Dobrą i smakowitą przekąską będzie waniliowa tarta z figami. Przepis poleca Robert Muzyczka – szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy. Tarta nie jest trudna do zrobienia i zajmie nam maksymalnie godzinę.

Waniliowa tarta z figami

Do przygotowania ciasta na tartę potrzebujemy:

• mąka pszenna – 200g,

• zimne masło – 100g,

• jajko – 1 szt,

• sól  – ¼ łyżeczki,

• cukier – 2 łyżki,

• łyżka zimnej wody

Odmierzmy 200 gram mąki i dodajmy do niej posiekane, zimne masło, jajko, sól, cukier i wodę. Całość zagniatamy, tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Tak gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 15 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy i wkładamy na blachę do tart, a następnie nakłuwamy. Pamiętajmy, aby wcześniej wysmarować blachę masłem. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i obciążamy np. grochem lub fasolą.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy do niego ciasto na około 15 minut. Następnie zdejmujemy papier z grochem i ponownie wkładamy do piekarnika na jeszcze około 12-15 minut (aż się ładnie zarumieni).

Przepis na najlepsze faworki

Do zrobienia masy potrzebujemy:

• jogurt typu islandzkiego Skyr waniliowy 150g – 3 szt.

• dojrzałe figi – 6 szt.

• winogrona – 1 mała kiść

Wykonanie:

Na wystudzoną tartę wyłożyć Skyr waniliowy, a górę udekorować pokrojonymi na kawałki figami i winogronem.

Smacznego!