Woda kokosowa inaczej znana jako “agua de coco” to przejrzysta ciecz pozyskiwana z zielonych kokosów. Jej delikatny smak oraz liczne właściwości funkcjonalne sprawiają, że z każdym dniem zdobywa ona nowych wielbicieli.
Woda kokosowa jest jednym z ulubionych napojów wielu gwiazd. Madonna wykupiła nawet fabrykę produkującą ten cudowny napój, aby mieć do niego stały dostęp. W Stanach Zjednoczonych jest ona dostępna w postaci czystej wody kokosowej, napojów smakowych czy mieszanek z sokami owocowymi i przecierami.
Woda kokosowa jest bogata w niezbędne dla organizmu składniki. Znajdziemy w niej magnez, potas, wapń, fosfor. Ponadto zawiera ona witaminy z grupy B jak witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i ważną witaminę C. Woda kokosowa jest bogata w aminokwasy egzogenne tj. fenyloalaninę, lizynę, tryptofan i histydynę. To właśnie te składniki odżywiają nasze ciało i wpływają na utrzymanie dobrego stanu fizjologicznego naszego organizmu. W wodzie kokosowej znajdują się też cukry jak glukoza i fruktoza, które są odpowiedzialne za wysoką osmolalność wody kokosowej. Ich stężenie jest zbliżone do tego, które występuje we krwi człowieka. W zielonym kokosie, z którego pozyskiwana jest woda kokosowa znajduje się kinetyna. Odpowiada ona za opóźnienie procesów starzenia się skóry.
Woda kokosowa to napój, który skutecznie gasi pragnienie. Jej picie może przynieść organizmowi wiele korzyści w tym:
- wspomaga budowę masy mięśniowej,
- korzystnie wpływa na układ krwionośny i nerwowy,
- jest doskonałym izotonikiem,
- nawadnia organizm,
- chroni przed zawałem mięśnia sercowego i miażdżycą,
- reguluje ciśnienie krwi,
- ma działanie antyoksydacyjne,
- zapobiega jaskrze,
- poprawia wzrok,
- wpływa na poprawę kondycji włosów i paznokci,
- regeneruje skórę,
- zapobiega starzeniu się skóry,
- przyspiesza gojenie się ran,
- wzmacnia odporność organizmu,
- wspomaga usuwanie etanolu z organizmu, przez co idealnie nadaje się jako lekarstwo na „kaca”.