arbuz

Arbuz to jedno z najczęściej jedzonych owoców szczególnie latem. Choć nie pochodzi on z Polski wielu z nas nie wyobraża sobie codziennej przekąski bez arbuza. Jest on słodki, mięsisty i można go wykorzystać nie tylko w kuchni.

Arbuz to roślina z rodziny dyniowatych. Pochodzi on z terenów Ameryki Południowej, gdzie uprawiany jest zarówno w przydomowych ogródkach jak również na masową skalę w profesjonalnych hodowlach. Najwięcej arbuzów jest jednak hodowanych na terenie Chin, Turcji, Hiszpanii, Portugalii i Włoch. Panują tam bardzo dobre warunki pod uprawę, czyli duże nasłonecznienie, wysoka temperatura i wilgoć.

Arbuz w niemal w 100% składa się z wody, a więc posiada silne właściwości moczopędne i jest szczególnie polecany w chorobach nerek. Zawiera on też silne przeciutleniacze w tym likopen odpowiedzialny za wzmocnienie systemu antyoksydacyjnego organizmu. Wpływa to na polepszenie ogólnego stanu zdrowia i pomaga w walce z wieloma chorobami, w tym też z chorobami nowotworowymi.

Arbuz ze względu na to, że przeważającej większości składa się z wody jest niskokaloryczny. Zawiera tylko 30 kalorii w 100g przez co idealnie sprawdza się podczas kuracji odchudzających. Usprawnia też prawę jelit poprawiając proces trawienia.
W arbuzie znajdziemy też liczne witaminy i składniki mineralne. Między innymi witaminę C, która wpływa korzystnie na układ odpornościowy, uelastycznia skórę i poprawia jej kondycję, witaminę A, która wpływa na poprawę wzroku, witaminę B1, B2 i B6 i minerały takie jak potas, miedź, magnez, wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk, mangan.
Arbuz jest bardzo słodkim owocem, ale z powodzeniem może być wykorzystywany jako składnik wielu dań, nie koniecznie deserów. Między innymi może być dodatkiem do orzeźwiających i lekkich sałatek czy głównym składnikiem pysznego smoothie. Do przygotowania arbuzowo-miętowego smoothie będą potrzebne:
  • 500 g arbuza,
  • 100 g malin,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • 10 listków mięty,
  • sok z ½ cytryny,
  • kilka kostek lodu.

Owoce umyj, arbuza pokrój w plastry i oczyść z pestek. Umieść całość w blenderze, wlej wodę i sok z cytryny. Wrzuć kilka kostek lodu i miętę. Całość zblenduj do uzyskania jednolitej masy i gotowe!

Sprawdź czym ugasić pragnienie w ciepły dzień.