Arbuz to jedno z najczęściej jedzonych owoców szczególnie latem. Choć nie pochodzi on z Polski wielu z nas nie wyobraża sobie codziennej przekąski bez arbuza. Jest on słodki, mięsisty i można go wykorzystać nie tylko w kuchni.
Arbuz to roślina z rodziny dyniowatych. Pochodzi on z terenów Ameryki Południowej, gdzie uprawiany jest zarówno w przydomowych ogródkach jak również na masową skalę w profesjonalnych hodowlach. Najwięcej arbuzów jest jednak hodowanych na terenie Chin, Turcji, Hiszpanii, Portugalii i Włoch. Panują tam bardzo dobre warunki pod uprawę, czyli duże nasłonecznienie, wysoka temperatura i wilgoć.
Arbuz w niemal w 100% składa się z wody, a więc posiada silne właściwości moczopędne i jest szczególnie polecany w chorobach nerek. Zawiera on też silne przeciutleniacze w tym likopen odpowiedzialny za wzmocnienie systemu antyoksydacyjnego organizmu. Wpływa to na polepszenie ogólnego stanu zdrowia i pomaga w walce z wieloma chorobami, w tym też z chorobami nowotworowymi.
- 500 g arbuza,
- 100 g malin,
- 100 ml wody gazowanej,
- 10 listków mięty,
- sok z ½ cytryny,
- kilka kostek lodu.
Owoce umyj, arbuza pokrój w plastry i oczyść z pestek. Umieść całość w blenderze, wlej wodę i sok z cytryny. Wrzuć kilka kostek lodu i miętę. Całość zblenduj do uzyskania jednolitej masy i gotowe!
Sprawdź czym ugasić pragnienie w ciepły dzień.