chłodnik

Chłodnik to chyba najbardziej ulubione, lekkie danie, które świetnie orzeźwia w letnie upały. Przygotowany z sezonowych warzyw to absolutny hit polskich stołów. Przepisów na przygotowanie chłodnika jest wiele. My przedstawiamy kilka prostych i szybkich przepisów, dzięki którym przygotujesz wyśmienity chłodnik sama w domu.

Chłodnik jest to zupa podawana na zimo i dlatego świetnie sprawdza się w upalne, letnie dni. Kiedy temperatura na zewnątrz przekracza 30 stopni tracimy apetyt, nie chce się nam jeść tradycyjnych posiłków. I dlatego właśnie latem chłodnik cieszy się tak dużą popularnością. Jest on orzeźwiający, lekkostrawny i przede wszystkim bardzo zdrowy. Przygotowany z sezonowych warzyw smakuje najlepiej!

Największą popularnością cieszy się chłodnik litewski przygotowywany z liści i korzeni buraków ćwikłowych. Można go jednak przygotować też z ogórka, awokado, melona czy truskawek. Wszystko zależy od naszego gustu i apetytu.

Chłodnik litewski z jogurtem

Składniki:

  • jogurt naturalny (duże opakowanie)
  • 2-3 buraki ćwikłowe
  • pęczek botwiny
  • bulion warzywny
  • ogórek szklarniowy
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół pęczka szczypiorku

Buraki ugotuj, a po wystygnięciu zetrzyj na tarce. Botwinę gotuj przed 10 minut w bulionie aż do miękkości. W tym czasie posiekaj szczypiorek, ogórka obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Wszystko zalej jogurtem naturalnym. Na koniec dopraw chłodnik solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowany chłodnik podawaj schłodzony, czyli najlepiej prosto z lodówki.

Chłodnik z awokado

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 2 dymki
  • 1/2 litra wywaru z jarzyn
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z 1 limonki
  • 100 ml płynnej śmietanki 12% w kartoniku

Dymkę zeszklij na oliwie, wlej wywar z jarzyn i zagotuj całość. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, dodaj sos rybny i gotuj całość pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Po tym czasie ostudź wywar. Awokado zblenduj razem z sokiem z limonki i ostudzonym wywarem. Blenduj do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec dodaj śmietankę. Tak przygotowany chłodnik włóż na godzinę do lodówki. Podawaj schłodzony.

Sprawdź czego nie jeść na pusty żołądek.