Chłodnik to chyba najbardziej ulubione, lekkie danie, które świetnie orzeźwia w letnie upały. Przygotowany z sezonowych warzyw to absolutny hit polskich stołów. Przepisów na przygotowanie chłodnika jest wiele. My przedstawiamy kilka prostych i szybkich przepisów, dzięki którym przygotujesz wyśmienity chłodnik sama w domu.
Chłodnik jest to zupa podawana na zimo i dlatego świetnie sprawdza się w upalne, letnie dni. Kiedy temperatura na zewnątrz przekracza 30 stopni tracimy apetyt, nie chce się nam jeść tradycyjnych posiłków. I dlatego właśnie latem chłodnik cieszy się tak dużą popularnością. Jest on orzeźwiający, lekkostrawny i przede wszystkim bardzo zdrowy. Przygotowany z sezonowych warzyw smakuje najlepiej!
Największą popularnością cieszy się chłodnik litewski przygotowywany z liści i korzeni buraków ćwikłowych. Można go jednak przygotować też z ogórka, awokado, melona czy truskawek. Wszystko zależy od naszego gustu i apetytu.
Chłodnik litewski z jogurtem
Składniki:
- jogurt naturalny (duże opakowanie)
- 2-3 buraki ćwikłowe
- pęczek botwiny
- bulion warzywny
- ogórek szklarniowy
- sok z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół pęczka szczypiorku
Buraki ugotuj, a po wystygnięciu zetrzyj na tarce. Botwinę gotuj przed 10 minut w bulionie aż do miękkości. W tym czasie posiekaj szczypiorek, ogórka obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Wszystko zalej jogurtem naturalnym. Na koniec dopraw chłodnik solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowany chłodnik podawaj schłodzony, czyli najlepiej prosto z lodówki.
Chłodnik z awokado
Składniki:
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 2 dymki
- 1/2 litra wywaru z jarzyn
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 dojrzałe awokado
- sok z 1 limonki
- 100 ml płynnej śmietanki 12% w kartoniku
Dymkę zeszklij na oliwie, wlej wywar z jarzyn i zagotuj całość. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, dodaj sos rybny i gotuj całość pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Po tym czasie ostudź wywar. Awokado zblenduj razem z sokiem z limonki i ostudzonym wywarem. Blenduj do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec dodaj śmietankę. Tak przygotowany chłodnik włóż na godzinę do lodówki. Podawaj schłodzony.
Sprawdź czego nie jeść na pusty żołądek.