Już za kilka dni święta – a my mamy dla Was niespodziankę. Dawid Budzich, finalista Masterchef przygotował dla Was łatwe i pyszne przepisy świąteczne. Z radością wspólnie z gwiazdami i dzieciakami przygotowaliśmy je na naszej Gwiazdce pełnej magii. Koniecznie wypróbujcie!

Za pomoc oraz naczynia i sprzęt kuchenny dziękujemy markom Philipiak Milano i BEKO.

Dawid Budzich i Anna Panasewicz autorzy przepisów

Barszczyk świąteczny 

1l barszczu Hortex
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 liść laurowy
1 kwaśne jabłko
Garść świeżego majeranku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki przekładamy do naczynia. Zalewamy barszczem Hortex i podgrzewamy do ok 90 st C i podtrzymujemy temperaturę przez ok 5 min, do wysycenia aromatami. Przed podaniem można przecedzić.

Ryba po grecku w sosie pomidorowym z fasolką szparagową 

Składniki na 4 porcje:

400g filetu z dorsza

1 jajko

1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki wody

1/3 łyżeczki sody

sól

olej do smażenia

600 ml zupy kremu pomidorowego 

1 marchewka

1 duża cebula

1 łyżka masła

1 gwiazdka anyżu

250 g mrożonej fasolki szparagowej Hortex

Włoszczyzna mrożona Hortex

Sposób przygotowania:

Rybę doprawić, obtoczyć w mące.Wodę, jajko, sodę i pozostałą mąkę łączymy do uzyskania gładkiej masy. Kawałki ryby zanurzamy i smażymy na złoty kolor 2 minuty z każdej strony. Cebulę siekamy w pióra i podsmażamy na maśle przez 3 minuty, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, dodajemy krem z pomidorów, anyż i dusimy przez 5 minut; dodajemy fasolkę, gotujemy kolejne 2-3 minuty. Na talerz wykładamy porcję sosu, na nim układamy chrupiące kawałki ryby.

Krem z buraka z serem, vege burgerami i rukolą

Składniki na 4 porcje:

800 ml kremu z buraka Marwit
160g sera Lazur
50 g rukoli
40 ml oleju z pestek dyni Helio
30g orzechów włoskich
vege burgery Grano’s
olej do smażenia
mielony kumin, pieprz, sól, cukier

Sposób przygotowania:

Podgrzewamy krem z buraka i doprawiamy do smaku kuminem, solą, pieprzem i cukrem. Masę na vege burgery przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu smażymy na złoto, po 2-3 minuty z każdej strony. Na suchej patelni podprażamy orzechy, aż staną się złote i aromatyczne. Nalewamy porcję zupy, na wierzchu układamy garść rukoli, posypujemy kawałkami sera i orzechami, skrapiamy olejem z pestek dyni i podajemy ze złocistymi vege burgerami.

 

Przekąski z dipem miętowym

Składniki:
Przekąski Grano’s
200 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
mały pęczek mięty
sok z 1/2 limonki
sól, cukier puder, pieprz

Sposób przygotowania:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Listki mięty poobrywać i posiekać drobno.
Połączyć wszystkie składniki z jogurtem, doprawić do smaku i schłodzić.

Gwiazdy pomagają dzieciom – czytaj !

Ciasteczka owsiane z lukrem ze skórką pomarańczy

Składniki na 12 ciastek:

400g mieszanki płatków zbożowych i bakalii Mixit

100g masła

50g mąki

50g kakao

50g gorzkiej czekolady

1 jajko

Sposób przygotowania:

Masło topimy z czekoladą.Dodajemy suche składniki, jajko i mieszamy. Formujemy kulki, układamy na pergaminie , dociskamy dłonią i pieczemy w 160 st C przez 12 minut.

Nowojorski sernik makowy

Składniki:
0,5 kg mielonego twarogu na sernik
250g serka mascarpone
200g białej czekolady
100g masła
5 łyżek mąki
80g cukru
4 jajka
4 żółtka
skórka z jednej pomarańczy Helio
400g masy makowej Helio

Sposób przygotowania:
Czekoladę i masło topimy w kąpieli wodnej. Sery ucieramy z jajkami i cukrem, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem, mąkę
i przelewamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temperaturze 120 st C przez 1h 15 min i przekładamy do lodówki
Na wierzch wykładamy masę makową i rozsmarowujemy do uzyskania gładkiej powierzchni.

Owsianka piernikowa z frużeliną

Składniki na 4 porcje:

płatki orkiszowe 150g Mixit

płatki owsiane 100g

400 ml mleka

przyprawa do piernika

skórka pomarańczy

3 łyżki konfitury truskawkowej lub jagodowej Runoland

200g mrożonych wiśni/malin Hortex

100ml wody

2 łyżki cukru

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Owoce rozmrażamy na sicie, ustawionym nad miską.Płatki, mleko, skórkę pomarańczy i przyprawę do piernika zagotowujemy, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.Wodę z cukrem zagotowujemy, skrobię rozpuszczamy w soku z mrożonych owoców, dodajemy do wody, mieszamy rózgą i dodajemy owoce oraz konfiturę. Zagotowujemy i zestawiamy. Wykładamy porcję ciepłej owsianki do miski i przykrywamy frużeliną.

Piszinger z kajmakiem i orzechami

Składniki:
6 dużych andrutów
500g kajmaku Helio
100g gorzkiej czekolady
100g orzechów laskowych Helio

Sposób przygotowania:
Masę lekko podgrzewamy.Andruty przekładamy masą, dociskamy i odstawiamy na 30 minut.Topimy czekoladę na kąpieli wodnej. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Torcik kroimy w 3-4 cm kwadraty, polewamy czekoladą i posypujemy orzechami.