Moda na zdrowe, eko produkty trwa. Mikroliście i kiełki to świetny sposób, aby cieszyć się zdrowiem przez cały rok. Można wyhodować je bez przeszkód samodzielnie nawet w kilka dni. Są świetnym składnikiem sałatek, kanapek czy past, a ich hodowla wymaga minimum naszego zaangażowania.
Mikroliście to młode i jadalne rośliny, które samodzielnie można wyhodować na balkonie, kuchennym blacie lub parapecie. To warzywa, zioła lub kwiaty w postaci podrośniętych kiełków z pierwszym liściem właściwym. Mikroliście w przeciwieństwie do kiełków rosną w ziemi. Można je wyhodować je zarówno w ogródku jak i pojemniku na balkonie lub na kuchennym blacie.
Kiełki i mikroliście to świetne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zdrową kuchnię i poszukują dodatków do codziennych kanapek lub sałatek. W plebiscycie Influencer’s Top znalazły się produkty marki Home&Kitchen Garden. W ofercie dostępna jest duża liczba mikroliści i kiełków, w tym między innymi kiełki buraka, groszku boogie czy rzodkiewki. Duża zaletą mikroliści jest to, że mogą być one hodowane na specjalnie przygotowanym podłożu, a okres wzrostu jest krótki. Dlatego świetnie sprawdzą się w kuchni, na wakacyjnym wyjeździe czy małej restauracji.
Zalety kiełków i mikrolistków
Największe zalety kiełków Home&Kitchen Garden:
- ziarna pochodzą z ekologicznej polskiej hodowli
- są bardzo proste przygotowanie hodowli – wystarczy 3-5 minut!
- dostęp do wymiennych części: podkładki i worki jutowe mogą służyć przez wiele miesięcy; resztę elementów (ziemia kokosowa i ziarna) – można dokupić w niskiej cenie
- hodowla jest bezzapachowa, czyli jest pozbawiona nieprzyjemnego zapachu, który zwykle towarzyszy kiełkownicy
- nie ma konieczności płukania ziaren – kiełki po prostu wzrastają na naszych oczach, a my dbamy o codzienne ich zraszanie
- wartości dekoracyjne – kiełki w workach jutowych wspaniale dekorują wnętrze kuchni, parapetów, czy balkonu!
- w skład pakietu startowego wchodzi 6 rodzajów kiełków o wysokich wartościach odżywczych: rzeżucha, rukola, rzodkiewka, burak, brokuł, mikrogroszek – mała domowa fabryka witamin!
Jak wyhodować własne mikroliście i kiełki?
Do wyhodowania domowych mikroliści wystarczy specjalny zestaw od Home & Kitchen Garden. Zawiera ona nasiona, podstawkę, worek jutowy i wkład kokosowy. Podstawka zapobiega wyciekom wody z worka jutowego i przeznaczona jest do wielokrotnego użytku. Worek jutowy pełni z kolei rolę klasycznej doniczki. Wykonany jest z materiału naturalnego, który podlega biodegradacji. Jest więc całkowicie ekologiczny i co ciekawe dostarczany przez indyjską firmę, która działa zgodnie z zasadami sprawiedliwego handlu – Fair Trade. Wkład kokosowy pełni rolę gleby. Zapewnia roślinom niezbędne składniki odżywcze.Nasiona zasadzone na wkładzie kokosowym są odporne na działanie pleśni przez co szybko oraz bez przeszkód mogą wzrastać.
Działaj z pomysłem!
Kiełki najlepiej ciąć nożyczkami. Szybko, sprawnie i bez zabrudzeń. Najlepiej ciąć na bieżąco, małymi kępkami, tak by zawsze mieć pod ręką świeże kiełki, prosto z gleby. Ich wartość odżywcza jest wtedy maksymalna! Kiełki z półek sklepowych – gotowe do spożycia i zamykane na wiele dni w plastikowych pudełkach – niestety tracą na swoich wartościach odżywczych. Z kiełkami Home&Kitchen Garden niczego nie tracisz! Zyskujesz to, co najcenniejsze – ZDROWIE!
W czym domowa uprawa jest lepsza od gotowych kiełków dostępnych w sklepach?
W warunkach domowych mamy pełną kontrolę nad każdym etapem upraw: od wyboru podłoża i nasion, po codzienny nadzór nad warunkami wegetacji roślin. Mówiąc wprost: w stu procentach wiemy, co jemy.
Czy wiesz, że…?
Wystarczy od 1 do 4 łyżeczek kiełków dziennie, by dostarczyć niezbędne dla organizmu mikroelementy i witaminy! Oczyszczają organizm, przyspieszają metabolizm, walczą z chorobami układu pokarmowego i bywają również afrodyzjakiem!
Wiele osób upatruje łatwej alternatywy w tabletkach lub suplementach diety. Jednak witaminy zawarte w kiełkach są dla nas zdrowsze. Głównie dlatego, że w tabletkach brakuje związków, które są odpowiedzialne za ich przyswajanie. Home&Kitchen Garden namawia, by działać świadomie i sięga po to, co naprawdę nam służy.
artykuł powstał we współpracy z marką Home&Kitchen Garden