Domowe masło to przepis, który warto wypróbować.
Ceny masła dostępnego w sklepach są coraz wyższe. Przedstawiamy szybki i o wiele tańszy sposób na przygotowanie masła w domu.
Dzięki przepisowi na domowe masło nie tylko zaoszczędzisz kilka złotych, ale będziesz mieć pewność, że jest świeże i bez konserwantów.
Składniki:
– śmietanka 30%, a najlepiej 42 %
– 0,5 l zimnej wody
– opcjonalnie odrobina soli
Do przygotowania masła będzie potrzeba duża miska oraz sitko.
Schłodzoną śmietankę przelej do miski i za pomocą robota kuchennego lub blendera ubijaj śmietanę tak długo aż tłuszcz nie oddzieli się od maślanki. Może to potrwać nawet 10 minut. Po pojawieniu się kuleczek tłuszczu i wydzieleniu się maślanki przerwij miksowanie. Odcedź maślankę na sitku, a masło opłucz w zimnej wodzie. Gotowe masło można dowolnie formować i na przykład zawinąć w ozdobny papier. Domowe masło zachowa swoja świeżość przez kilka dni.
Ten przepis to HIT – kuchnia koreańska jest pyszna i zdrowa.