wzmocnienie odporności

Jesień, wciąż padający deszcz, niskie temperatury to czynniki sprzyjające zapadaniu na wszelkie infekcje. Dlatego tak ważne jest, aby pomyśleć wcześniej o wzmocnieniu odporności i nie dać się pokonać przeziębieniu, grypie czy innym wirusom.

Wzmocnienie odporności to priorytet dla każdego z nas. Jest ona szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym, ale dbać o odporność powinniśmy przez cały rok. Dzięki dobrej kondycji organizmu zawsze będziemy pełni energii do działania, chętni do spotkań z przyjaciółmi, uprawiania sportu.

Z obniżoną odpornością stajemy się bardziej senni, leniwi, a nasze samopoczucie nie należy do najlepszych. Częściej łapiemy wszelkie infekcje, a zarazki osiedlają się w błonie śluzowej nosa, gardła albo wędrują dalej do oskrzeli lub płuc. Można temu wszystkiemu zapobiec. Jak? Wystarczy wprowadzić do codziennych przyzwyczajeń niewielkie zmiany i w łatwy sposób ochronić się przed chorobą.

1. Wysypiaj się i znajdź czas na odpoczynek

Przemęczony organizm jest bardziej podatny na infekcję. Dlatego tak ważne jest, aby nie zarywać nocy i się wysypiać. Dorosły człowiek potrzebuje ok. 8 godzin snu na dobę. Dzięki snowi wzrasta liczba limfocytów w organizmie, a wypoczynek w ciemności i ciszy wspomaga wydzielanie melatoniny. Jest ona odpowiedzialna za prawidłowy ryt dobowy organizmu i funkcjonowanie układu odpornościowego.

Odporność organizmu osłabiają też sytuacje stresowe. System obronny organizmu jest ściśle powiązany z systemem nerwowym. Zakłócenie jednego z nich może przyczynić się do wystąpienia infekcji. By do tego nie doszło warto poświęcić codziennie trochę czasu na relaks, odprężenie i wyciszenie.

2. Nie zapominaj o śniadaniu

Komórki układu odpornościowego podejmują walkę z drobnoustrojami w momencie gdy są odżywione. Najlepiej pracują po zjedzeniu pierwszego posiłku, który należy zjeść w ciągu godziny od przebudzenia. Śniadanie powinno być sycące i rozgrzewające, ale nie może być zbyt ciężkie, aby nie obciążać przewodu pokarmowego. Powinno być pełne węglowodanów, białka i witamin. Warto więc zjeść musli z mlekiem lub jogurtem, jajko czy kanapkę z serem. Bardzo pożywna może być też szakszuka– danie, które zyskuje coraz to nowych wielbicieli.

Pożywne śniadanie

3. Wprowadź do diety zioła

Zioła skutecznie podnoszą odporność, dlatego najlepiej jeśli w diecie znajdą się takie zioła jak:

Żeń-szeń

Najważniejszą substancją aktywną korzenia Żeń-szenia są ginsenozydy. Pobudzają one do działania limfocyty T, niszczące chorobotwórcze drobnoustroje. Ponadto biorą one też udział w przemianach hormonalnych regulujących odpowiedź organizmu na stres. Żeń-szeń dodaje energii, wpływa na zdolność organizmu do wysiłku fizycznego i umysłowego, wzmacnia odporność na infekcje i zdolność do ich pokonywania.

Aloes

Aloes zawiera sporo witamin ja A, C, E, B1, B2, kwas foliowy, cholinę, niacynę, a niektóre z nich są silnymi przeciwutleniaczami. Dostarcza też wiele cennych dla organizmu minerałów. Aloes ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, zmniejsza ilość niepożądanych bakterii w jelicie. Ponadto polisacharydy zawarte w soku z aloesu pobudzają do działania makrofagi, czyli komórki żerne układu odpornościowego, których zadaniem jest eliminacja bakterii z organizmu.

wzmocnienie odporności

Aloes

Wiesiołek dwuletni

Olej z nasion wiesiołka zapobiega miażdżycy, redukuje stany zapalnych, łagodzi napięcie przedmiesiączkowe i objawy menopauzy. Substancją czynną wiesiołka jest kwas gamma-linolenowy (GLA) z grupy omega-6, który korzystnie wpływa na równowagę hormonalną organizmu oraz hamuje aktywność genu odpowiedzialnego za wzrost komórek rakowych.

Czystek

Czystek wspomaga odporność dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Są to silne przeciwutleniacze o właściwościach antyoksydacyjnych, neutralizujących wolne rodniki oraz hamujących powstawanie stanów zapalnych w organizmie.

4. Dostarczaj organizmowi jak najwięcej witamin

Do diety koniecznie należy wprowadzić cytrusy, brokuły, natkę, paprykę, porzeczki i szpinak. Zawierają one duże ilości witaminy C, która pobudza produkcję interferonu substancji pomagającej skutecznie zwalczyć zarazki i wirusy. Dobre funkcjonowanie układu odpornościowego zapewni również witamina B6. Jest ona obecna w bananach, awokado, rybach, drobiu, wołowinie i ziemniakach. Witamina E z kolei wspiera siły obronne w walce z wolnymi rodnikami. Dostarczyć ją można przez jedzenie nasion słonecznika, ryb, szpinaku czy orzeszków ziemnych. Dla systemu odpornościowego ważna jest też witamina A, a znaleźć ją można w maśle, wątróbce, mleku i serze.

5. Pij herbatki owocowe

Zamiast kolejnej kawy w pracy wypij naturalną herbatkę z dzikiej róży, aronii, malin, czarnej porzeczki. Dostarczają one mnóstwo witaminy C, A, B i E, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Nie tylko wzmocnią one organizm ale również załagodzą odczucie stresu. Na chłodne jesienne czy zimowe dni idealne sprawdzą się rozgrzewające herbaty z dodatkiem imbiru lub cynamonu.

wzmocnienie organizmu

Zapisz