przepisy

Przepisy kulinarne, ktore cieszyły się największą popularnością podczas Warsztatów z Gwiazdą.

Kamila Szczawińska jest nie tylko uznaną modelką, ale również psychodietetyczką. Prowadzone przez nią warsztaty kulinarne miały za zadanie pokazać kobietom, jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe. Nauczyć, co jest ważne w jadłospisie kobiety, jak dobierać produkty i je łączyć w potrawach. Pomogły w osiągnięciu wiedzy, jak zorganizować i przygotować posiłki tak, aby były w pełni odżywcze, odpowiadały indywidualnym potrzebom i pozwalały pięknie oraz atrakcyjnie wyglądać.

Przepisy kulinarne

Poniżej kilka przepisów z naszych warsztatów przygotowanych przez Kamilę. Przygotowane wg nich sałatki i koktajle na pewno posłużą naszemu zdrowiu i urodzie. Smacznego!

Sałatka z kozim serem

Składniki na 4 porcje

Składniki na sałatkę:

  • 1 sałata roszponka
  • 1 awokado
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 2 łyżki koziego sera
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki prażonych słupków migdałowych (mogą też być płatki)
  • pół szklanki malin
  • 2 łyżki startego parmezanu

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oleju lnianego Semco
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego

Gruszki kroimy i podsmażamy. Awokado kroimy w kostkę, parmezan ścieramy na tarce, a migdały prażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie wszystkie składniki łączymy, mieszamy i polewamy sosem.

Kamila Szczawińska

Letnie przepisy

Zdrowe jedzenie

 

Letnie przekąski

Sałatka z kuskusu

Składniki na 4 porcje

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy kuskus
  • ser pleśniowy Lazur
  • pół jabłka
  • pół cukinii
  • 5 pieczarek
  • 1 awokado
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżka prażonych orzeszków pinii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka nasion konopi
  • pół łyżki nasion chia
  • pół łyżki ziaren czarnego sezamu
  • kilka talarków kalarepy
  • kilka malin
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku

Jabłko, cukinię, awokado, ser Lazur i pieczarki kroimy. Cukinie i pieczarki podsmażamy.  Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy i mieszamy. Sałatkę chłodzimy w lodówce, następnie dekorujemy malina i kalarepą.

Gotowanie z Kamilą Szczawińską

 

Warsztaty kulinarne

 

Koktajl wzmacniający włosy

Składniki na 4 porcje

Wszystkie składniki obieramy i przeciskamy przez wyciskarkę. Natkę pietruszki i liście szpinaku możemy zblendować. Całość mieszamy. Przed wypiciem koktajl schładzamy.

Letnie gotowanie

Ten koktajl jest bogaty we wszystkie składniki potrzebne do wzrostu i regeneracji włosów, a więc: kwas foliowy (banany i szpinak) odpowiedzialny za porost włosów, witaminę A (marchewka, szpinak) odpowiedzialna za utrzymanie zdrowego stanu skóry, krzem (pietruszka) przeciwdziała rozdwajaniu, włosów, suchości i matowienia, magnez (jabłka, winogrona, pietruszka) zmniejsza wypadanie włosów, żelazo (szpinak) odpowiada za prawidłową budowę włosa.

Kamila Szczawińska gotuje

Koktajl na zdrową cerę

Składniki na 4 porcje

  • 1 kiwi
  • 1 granat
  • 1 cytryna
  • 2 jabłka
  • 10 truskawek
  • pół banana
  • 10 winogron zielonych
  • Chlorella Purella Food

Wszystkie składniki obieramy i przeciskamy przez wyciskarkę. Całość mieszamy. Przed wypiciem koktajl schładzamy.

Warsztaty kulinarne

Pomysły na letnie przepisy

Herbata wiosenna

Składniki

  • herbata Tetley
  • cytryna
  • miód
  • świeże truskawki
  • kompot z jabłek

Parzymy herbatę, a następnie zalewamy ją kompotem z jabłek.  Dodajemy cytrynę, łyżkę miodu oraz  świeże truskawki.

Kamila Szczawińska

Świeże truskawki

Gotowanie z Kamilą Szczawińską

Patronat:

 

 

 

PARTNERZY: