Podczas diety szczególnie zwracamy uwagę na to co jemy. Unikamy podjadania, które może prowadzić do niechcianego przybierania na wadze. Dlatego tak ważne jest wprowadzenie zdrowych przekąsek, które zaspokoją największy głód i nie wpłyną na naszą dietę.
Przekąski pomagają kontrolować apetyt, odzyskać energię i zwiększyć ilość przyjmowanych substancji odżywczych. Dzięki nim utrzymamy świetną kondycję, a przybieranie na wadze nie będzie dla nas zagrożeniem.
Ciecierzyca z pikantnymi przyprawami
Upieczoną ciecierzycę wymieszaj z oliwą z oliwek, odrobiną soli czosnkowej i pieprzem cayenne. Przełóż ją na papier do pieczenia i piecz w piekarniku przez 30 minut w 160 stopniach, aż ziarenka staną się chrupiące i złociste. Tak przygotowaną przekąskę wsyp do torebki śniadaniowej i zabierz do pracy. Możesz ją podjadać przy biurku bez wyrzutów sumienia. Ciecierzyca jest bogata w błonnik, który sprawia, że czujemy się syte niemal przez cały dzień.
Smoothie
Ten cudowny napój świetnie sprawdza jeśli jesteś bardzo głodna. Szybko wypełnia żołądek i daje wrażenie sytości. Jeśli dodasz do ulubionego smoothie zmielony len lub jogurt to nie tylko dostarczysz dodatkowej energii organizmowi, ale na pewno dotrwasz do kolejnego posiłku. Zamiennikiem smoothie może być sok owocowo-warzywny, który dostarcza składniki odżywcze, witaminy i minerały.
Orzechy
Orzechy są bogate w białko, błonnik i zdrowe tłuszcze. To szybka przekąska, której nie musisz specjalnie przygotowywać. Jako przekąskę zjadaj 2 łyżki orzechów. Wybieraj te nieosolone oraz pełnowartościowe jak orzechy macadamia czy orzechy nerkowca.
Banan z masłem orzechowym
Banan to owoc, który sam w sobie jest bardzo syty. Można przygotować z niego wiele odżywczych przekąsek. Banana przekrój na pół i posmaruj połową łyżki masła orzechowego. Jedz jak kanapkę. Dzięki tej przekąsce dostarczysz organizmowi białko i błonnik. Banan z masłem orzechowym jest świetnym substytutem niezdrowego batona czy czekolady.
Jajko na twardo
Jajko doskonale zaspokaja głód. Ta przekąska jest bardzo łatwa w przygotowaniu i możesz ją zjeść na ciepło i na zimno.