Paznokcie i dłonie są szczególnie narażone na niekorzystne działanie temperatury. Dlatego szczególnie w okresie jesienno-zimowym należy o nie szczególnie stosując odpowiednie preparaty. Świetnie sprawdzi się odżywka, którą w łatwy sposób przygotujesz w domu z takich składników jak ogórek, jabłko czy cytryna.
Odżywka na wzmocnienie paznokci to absolutny must have w naszej kosmetyczce. Najlepiej przygotować domowy kosmetyk, który będzie w pełni naturalny i poprawi kondycję płytki paznokcia. Wystarczy kilka składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni i gotowe!
Odżywka z ogórka, jabłka i cytryny
Składniki:
- ogórek
- pół cytryny
- pół jabłka
Jabłko i ogórka zetrzyj na tarce, używając najdrobniejszych oczek. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do papki. Palce zanurz w maseczce na 20 minut. Ogórek nada połysk paznokciom i je wzmocni, cytryna utwardzi i wygładzi płytkę paznokcia, nadaje jej połysk. Jabłko z kolei rozświetli paznokcie, przyspieszy proces ich regeneracji.
Odżywka z piwa, octu i oliwy z oliwek
Składniki:
- piwo
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy
Ćwierć szklanki oliwy z oliwek wymieszaj z taką samą ilością octu jabłkowego i połową szklanki jasnego piwa. Do powstałej mikstury włóż palce i pozostaw je na 15 minut. Piwo zawiera dużo witaminy B i pobudza krążenie. W połączeniu z oliwą świetnie nawilża. Ocet jabłkowy dzięki swoim właściwościom zwalczy grzybicę paznokci.