syrop imbirowy

Zima trwa na całego. Niskie temperatury, wiatr, śnieg to idealne warunki do rozwoju przeziębienia. W walce z gorączką, katarem czy innymi symptomami przeziębienia świetnie sprawdzi się syrop imbirowy. W łatwy i szybki sposób przygotujesz go w domu!

Syrop imbirowy to bomba witaminowa tak potrzebna w walce z wirusami czy przeziębieniem. Dzięki naturalnym składnikom żadna choroba nie ma szans. Przygotowanie syropu jest bardzo proste, a codzienna dawka mikstury sprawi, że od razu poczujesz przypływ energii i wzmocnisz organizm.

Do przygotowania syropu będą potrzebne:

  • 3-4 cm korzenia imbiru
  • cytryna
  • miód
  • szczypta kurkumy
  • szklanka wrzątku

Imbir obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż do garnka, dodaj kurkumę, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 5- 10 minut. Tak przygotowany napar z imbiru odstaw do ostygnięcia. Po kilku minutach dodaj miód. Ostudzony syrop przelej do słoiczka, dodaj sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. Dodawaj syrop do herbaty lub pij łyżeczkę dziennie. Syrop przechowuj tydzień.

Innym sposobem na przygotowanie syropu z imbiru jest starcie imbiru na tarce. Obranie cytryny i pokrojenie jej w plasterki. Następnie wymieszaj całość z miodem i odstaw na noc do “przegryzienia”. Rano mieszankę możesz spokojnie użyć do herbaty.

Zobacz jakie właściwości ma gurmar.