Po długich zimowych miesiącach, gdy w naszych jadłospisach świeżych warzyw było jak na lekarstwo, wreszcie przyszedł czas na pierwsze w sezonie nowalijki. Wiosna to najlepsza pora na dostarczenie naszemu organizmowi porcji witamin i minerałów, z młodych, pachnących, kolorowych i apetycznych warzyw.
Na lokalnym bazarku znajdziemy obecnie szczypiorek, dymkę, młode marchewki, rzodkiewki, sałatę, kalarepę, pomidory czy ogórki gruntowe.
Obojętne czy nasze warzywa wyrosły w szklarni, czy na polu u lokalnego rolnika i jedne i drugie mają zbliżone wartości odżywcze. Pamiętajmy tylko, by wybierać te, które nie były nawożone sztucznymi i chemicznymi nawozami.
Nowalijki są bogate w błonnik pokarmowy i niskokaloryczne, a więc śmiało możemy włączać je do naszej diety, która na wiosnę zazwyczaj staje się lżejsza, a warzywa i owoce stanowią bazę większości potraw.
Młode warzywa można dodać do kanapek, sałatek, jajecznicy, twarożku czy ricotty, tworząc pyszną pastę. To także dobry składnik wiosennych chłodników czy warzywnych smoothie.
Zobacz fotorelację z naszych warsztatów:
Monika Mrozowska i Katarzyna Błażejewska-Stuhr poprowadziły kolejne Warsztaty z Gwiazdą