Te przepisy na wiosnę przygotowały dla Was na naszych warsztatach dwie blogerki: Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska. Łatwo je przygotować z dziećmi a przy okazji są bardzo zdrowe i przepyszne. Smacznego !

Dziękujemy firmie Zepter za udostępnienie mikserów, naczyń i kuchenek go gotowania. Dzięki Waszym naczyniom potrawy zachowały pełnię wartości odżywczych 🙂

1.     Sałatka z kaszy bulgur (dobra na ciepło i na zimno) 

1 szklanka kaszy bulgur Cenos

opakowanie zupy wiosennej Hortex

czerwona papryka

garść kiełków

2 łyżki sezamu

2 łyżki pokrojonej w kostkę fety

do skropienia Naturalnym Olejem z Pestek Dyni Tłoczonym Na Zimno Green Spoon

kilka łyżek masła klarowanego (do smażenia)

 Kaszę ugotuj, zupę wiosenną podsmaż na maśle klarowanym, paprykę pokrój w kostkę, sezam podpraż na suchej patelni, wymieszaj wszystkie składniki. 

przepisy

przepisy na wiosnę

2.     Kisz z zielonymi warzywami

gotowe ciasto francuskie

mieszanka węgierska Hortex

groszek Hortex

bób Hortex

śmietana 18% 200 ml

2 jajka

100 g żółtego sera

sól, pieprz

Ciasto wyjmij na blaszkę, nakłuj widelcem i piecz 10 minut. Następnie wyłóż na nią odsączone i rozmrożone warzywa. Utrzyj ser. W miseczce wymieszaj śmietanę z jajkami, serem, solą, pieprzem i siekanym czosnkiem, zalej warzywa i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Gotowe danie do skropienia już na talerzu Naturalnym Olejem Rydzowym Tłoczonym Na Zimno Green Spoon.

przepisy na wiosnę

3.     Faszerowana cukinia

2-3 cukinie

100g kaszy kuskus razowej Cenos

10 suszonych pomidorów

½ opakowania żółtej fasolki Hortex

cebula

2-3 ząbki czosnku

200 g pieczarek

100 g mozzarelli

garść pestek słonecznika

natka pietruszki

sól, wędzona papryka

oliwa z oliwek

 Kaszę przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu.

Cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, potem przesyp je do kaszy. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni, następnie przełóż je do miski z kaszą, pieczarki pokrój na kawałki i podduś. Pomidory pokrój na kawałki, wymieszaj z kaszą, dodaj fasolkę szparagową. Dopraw całość solą i wędzoną papryką i faszeruj cukinie.Włóż je do żaroodpornego naczynia i piecz około 40 minut w 180 stopniach (po 25 połóż na cukinie plasterki mozzarelli). Gotowe danie posyp natką pietruszki. Gotowe danie do skropienia już na talerzu Naturalnym Olejem Rzepakowym Tłoczonym Na Zimno Green Spoon.

przepisy

przepisy

przepisy na wiosnę

4.     Koktajl szpinak jabłka champion Fruvitaland 

1 opakowanie szpinaku mrożonego Hortex

2 jabłka champion Fruvitaland

1 szklanka wody

 Zmiksuj wszystkie składniki. Dodać kilka kropli Oleju Lnianego Green Spoon.

5.     Koktajl z czerwonej fasoli i kakao

 100g ugotowanej czerwonej fasoli Cenos

3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej Cenos

100 ml mleka owsianego (lub innego roślinnego)

3 śliwki

1/2 szklanki świeżych malin Fruvitaland

1 łyżeczka kakao

 Zmiksuj wszystkie składniki. Dodać kilka kropli Oleju Słonecznikowego Green Spoon.

 

6.     Razowa tarta z owocami jagodowym 

 Ciasto:

230 g mąki orkiszowej razowej

60 g cukru pudru

50 g masła

100g oleju ryżowego

szczypta soli

Owoce:

500g świeżych owoców jagodowych (maliny, jeżyny, jagody, itp) Fruvitaland. Jeżeli były mrożone np. z Hortex – odcedź je przed pieczeniem. 

4 łyżki syropu daktylowego lub innego słodkiego (opcjonalnie)

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

50 g płatków migdałowych

 Wymieszaj składniki na ciasto i odłóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 5-7 minut w temp 180 stopni. Owoce wymieszaj z syropem i mąką ziemniaczaną. Masę owocową przełóż na podpieczony spód tarty, posyp płatkami migdałowymi, resztę ciasta rozwałkuj i połóż na owoce do dekoracji (możesz zrobić kratkę lub inny wzór). Tartę włóż do piekarnika, i piecz aż ciasto nie zbrązowieje (około 20 minut).  Skropić gotowe danie już na talerzy Olejem z Czarnego Sezamu Green Spoon, dzięki czemu otrzyma się delikatnie podbicie chałwowo-sezamowe.

 7. Zupa Meksykańska z awokado ( przeciwzapalna)

6 dużych porcji

My korzystamy z mieszanki mrożonej Hortex

3 łyżki masła

1 biała cebula

1 czerwona papryka

4 ząbki czosnku

5 łyżeczek mąki

3 szklanki mleka

3 szklanki wywaru warzywnego

1 puszka pomidorów

1 puszka niemodyfikowanej genetycznie kukurydzy

1 puszka czerwonej fasoli

1/2 łyżeczki chilli

1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego w proszku

150 g sera cheddar

3 awokado

sólo do smaku

Dodatkowo mający właściwości przeciwzapalne – do skropienia zupy na talerzu Naturalny Olej Konopny Tłoczony Na Zimno Green Spoon

 Cebulę drobno szatkuję, czosnek wyciskam. W garnku podgrzewam masło, wrzucam cebulę i czosnek i podsmażam 3-4 minuty na małym ogniu. Dodaję mąkę i przesmażam jeszcze 2 minuty z mąką. Zdejmuję z gazu i dolewam mleko ciągle mieszając. Stawiam garnek z powrotem na gazie i dolewam wywar warzywny.

Dorzucam pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, czerwoną fasolę, pomidory, kukurydzę, chilli i kmin. Mieszam i gotuję 15 minut. Awokado obieram ze skórki, kroję na ćwiartki, a następnie w plasterki. Ser ścieram na drobnej tarce. Ugotowaną zupę mieszam ze startym serem.

Do każdej porcji zupy dodaję pół pokrojonego awokado. Awokado jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.  Często awokado dodajemy  do sałatek, koktajli, ale równie dobrze sprawdza się w meksykańskich zupach. Warto poszukać w sklepach kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie, żeby cieszyć się w daniach jej lekko słodkim smakiem, a nie martwić szkodliwymi skutkami wynikającymi z modyfikacji ( np. wysokim indeksem glikemicznym). 

8. Zupa z brokułem, fasolką i bobem

4 porcje

2 ząbki czosnku

mały kawałek imbiru wielkości kciuka

3 łyżki oliwy z oliwek

szczypta pieprzu cayenne

1 łyżeczka cukru trzcinowego

300 g żółtej

1/2 brokuła mrożonego Hortex albo świeżego

bób mrożony Hortex

1 średnia marchewka

250 ml  mleka kokosowego 

250 ml wody

4 łyżki sosu sojowego

200 g fasolki szparagowej  zielonej mrożonej Hortex

200 g ryżu basmati 

Do skropienia na talerzu Naturalnym Olejem Rydzowym Tłoczonym Na Zimno Green Spoon 

Ryż gotujemy w podwójnej ilości lekko osolonej wody ok. 10 minut aż wchłonie całą wodę.

Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy poszatkowany ząbek czosnku oraz obrany i starty na małej tarce imbir. 

Podsmażamy chwilę ciągle mieszając i dorzucamy pokrojonego na małe różyczki brokuła,  pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę,  oraz fasolkę szparagową żółtą i zieloną. Warzywa zalewamy wodą i mlekiem kokosowym. Dodajemy cukier trzcinowy, odrobinę pieprzu cayenne i sos sojowy. Gotujemy ok. 10 minut, aż warzywa staną się al dente.

Do miseczek nakładamy ryż basmati i wlewamy gotową  zupę.

przepisy na wiosnę

 9. Saag paneer ( na zły nastrój)

2 duże porcje

 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia cebuli

1 biała cebula

2 ząbki czosnku

kawałek imbiru wielkości 1/2 kciuka

1 łyżeczka kminu rzymskiego

2 łyżeczki garammasali

1/2 łyżeczki kurkumy

4 średnie pomidory malinowe

600 g szpinaku mrożonego Hortex

50 ml śmietany 18%

sól i pieprz do smaku

220 g serka capri

1 łyżka oliwy do smażenia serka

Kilka kropli na danie na talerzu Naturalnego Oleju Słonecznikowego Green Spoon

Pomidory sparzam, obieram ze skóry i kroję  w kostkę. Cebulę drobno szatkuję, czosnek wyciskam, a imbir obieram i ścieram na tarce. Do garnka na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucam cebulę i smażę aż się zeszkli ( ok. 5 minut), następnie dodaję czosnek, imbir i kmin rzymski i smażę jeszcze 2 minuty.

Dorzucam pokrojone pomidory, szpinak, kurkumę oraz garam masalę i duszę wszystko na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, 8-10 minut. W tym czasie na drugiej patelni podsmażam na złocisty kolor z dwóch stron pokrojony w dużą kostkę serek capri.  Uduszony szpinak zdejmuje z gazu,  doprawiam solą i pieprzem i mieszam dokładnie ze śmietaną. Na talerzu na porcję szpinaku nakładam podsmażone kawałki sera.

To jeszcze jeden przepis z kuchni indyjskiej, który… nie jest zupą, ale… już się tłumaczę. A właściwie chyba nie będę musiała się tłumaczyć, jeżeli zrobicie to danie w swojej kuchni. Szpinak kocham nie tylko ze względu na jego walory smakowe. Szczerze mówiąc mogłabym go dodawać dosłownie do wszystkiego: zupy, sałatki, makarony, pizze, jajecznice…

Wszędzie pasuje, a tak zupełnie przy okazji szpinak: obniża ciśnienie tętnicze, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega zaparciom, zwiększa odporność, pomaga na pamięć i… co najbardziej w szpinaku mi się podoba, korzystnie wpływa na system nerwowy i zapobiega stanom depresyjnym. No! I już wiadomo, dlaczego ja go tak kocham!

przepisy na wiosnę

 

 

10. Włoska zupa z brokułem ( odporność, antydepresyjna )

6 porcji

korzystamy z włoszczyzny mrożonej Hortex

1 duża biała cebula

4 łyżki oliwy z oliwek

400 g średnich pomidorów

puszka czerwonej fasoli ( ok. 400 g)

1 l wywaru warzywnego

2 pałeczki selera naciowego

2 średnie marchewki

1/2 dużego brokuła ( albo 1 mały) mrożony Hortex

sól do smaku

pęczek natki pietruszki

Do skropienia gotowej zupy na talerzu Naturalnym Olejem Rzepakowym Tłoczonym Tradycyjnie Na Zimno Green Spoon

Cebulę kroję w małą kostkę. Pomidory sparzam, obieram ze skóry i kroję na ćwiartki. Marchewki obiera i kroję w małą kostkę. Selera naciowego kroję w cienkie plasterki.  Brokuła dzielę na małe różyczki. 

Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojoną cebulę, marchewkę oraz selera naciowego i smażę mieszając od czasu do czasu ok. 10 minut. Dolewam wywar warzywny, dorzucam pomidory, brokuły i czerwona fasolę. Gotuję jeszcze 5 minut. Na koniec solę do smaku, a na talerzu posypuję dużą ilością natki pietruszki. 

 Zarówno pomidory jak i brokuły są bogate w witaminę C, która wspomaga odporność organizmu.  Warzywa te mają  poza tym bardzo dużą zawartość potasu, który zapobiega skurczom i obniża wysokie ciśnienie krwi. Dodatek czerwonej fasoli, która oczyszcza organizm z toksyn i ma dużą zawartość witaminy B1, która poprawia pamięć i działa przeciwdepresyjnie, powoduje że ta zupa to prawdziwa bomba witaminowa.

przepisy na wiosnę

 

 

11. Ciastka kokosowe – oczywiście wegańskie

Ilość porcji: 12 ciastek

Czas przygotowania: 50 min

Składniki:

– 130 g kaszy jaglanej,

– 375 ml zimnej wody,

– 50 g suszonych śliwek,

– 50 g wiórków kokosowych,

– 1 łyżka syropu z agawy,

– 2 łyżki oleju kokosowego,

– 40 g blanszowanych migdałów,

– 8 krówek (wybór smaku należy do Was) Super Krówka

Wykonanie:

Kaszę jaglaną dokładnie umyj, odcedź i umieść w garnku. Zalej wodą i gotuj na średnim ogniu, aż kasza będzie miękka i całkowicie wchłonie wodę. Śliwki suszone zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Migdały posiekaj na drobne kawałki.

W naczyniu blendera umieść kaszę, dodaj odcedzone śliwki, wiórki kokosowe, syrop z agawy oraz olej kokosowy. Zmiksuj na gładką masę.

Zwilżonymi dłońmi formuj z masy 12 kulek. Spłaszcz każde ciastko dłonią i posyp wierzch migdałami. Do każdego ciastka powciskaj kawałki pokrojonych Super Krówek.

Ciastka piecz w 25 – 30 minut na rumiany kolor (termoobieg góra – dół). Ciastka zdejmuj z blaszki dopiero, kiedy całkowicie wystygną. Smacznego!

Warsztaty z gwiazdą

przepisy na wiosnę

FOT. PAWEŁ WODZYŃSKI