46 procent polskich matek stara się codziennie gotować zdrowe posiłki, ale tylko około jedno na czworo dzieci chętnie je zjada – wynika z badania przeprowadzonego w tym roku na zlecenie marki Beko.
Firma Beko postanowiła dostarczyć rodzicom narzędzi, które pomogą im zachęcić najmłodszych do sięgania po pełnowartościowe potrawy. Do udziału w swojej najnowszej kampanii pod hasłem #jedzjakmistrz zaprosiła piłkarzy FC Barcelony.
Zawodnicy tego najpopularniejszego na świecie klubu piłkarskiego w ramach akcji #jedzjakmistrz przekonują chłopców i dziewczynki, że warto zdrowo się odżywiać i że taka dieta wcale nie jest nudna. Opiekujący się piłkarzami dietetycy opracowali kilkadziesiąt przepisów, które w swojej kuchni mogą wykorzystać rodzice.
Pomysły kulinarne, podane w taki sposób, zachęcą każdego kilkulatka do spróbowania warzyw, przy których często odbywa się marudzenie. Beko, wspólnie z piłkarzami FC Barcelony, przekonuje, że wiele zależy od tego, jak zostaną przyrządzone potrawy oraz w jakiej postaci trafią na stół. Czasem sekret tkwi w umiejętnym „przemyceniu” wartościowych składników. Oto kilka przykładów.
Propozycja dietetyków FC Barcelony na pyszny i wartościowy trzydaniowy posiłek w kampanii społecznej Beko Jedz jak Mistrz
Jak przygotować dwudaniowy obiad i pyszny deser? Poniżej przepis na letnią, lekką zupę, bogate w witaminy drugie danie oraz dodający siły i mocy smakołyk.
Zupa z groszku, brokułów i cukinii, serwowana na zimno
Składniki:
1 cebula
250 g brokułów
1 średnia cukinia
250 g groszku
4 jaja przepiórcze
sól
pieprz
30 g parmezanu
30 g oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Obierz cebulę i podsmaż na oliwie z oliwek.
2. Dodaj posiekane warzywa i groszek. Przypraw solą i pieprzem.
3. Zalej wodą i gotuj przez 10 minut.
4. Blenderem zmiksuj na puree. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
5. Usmaż jajka przepiórcze z odrobiną oliwy z oliwek.
6. Podawaj zupę na zimno w misce ze smażonym jajkiem i parmezanem na wierzchu.
Pieczony kurczak z warzywami korzeniowymi
Składniki:
30 g oliwy z oliwek
sól
4 zmiażdżone ząbki czosnku
papryka mielona
duża czerwona cebula
pęczek marchwi (obrany i pokrojony)
por, opłukany i pokrojony w duże kostki
700 g ziemniaków
4 udka z kurczaka
świeży tymianek
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Pokrój w kostkę ziemniaki i gotuj przez 5 minut z 1 g soli, a następnie odcedź.
3. W dużej misce zmieszaj oliwę z oliwek, sól, zmiażdżony czosnek, cebulę, marchewkę, por, ziemniaki i świeży tymianek.
4. Połóż udka z kurczaka na wierzchu zmieszanych warzyw i piecz przez 45 minut, aż kurczak będzie chrupiący.
5. Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw na 5 minut.
Pudding z bananów i awokado
Składniki:
1 mały banan
100 g świeżego serka śmietankowego lub jogurtu naturalnego
30 g mleka
100 g awokado
odrobina soku z cytryny
brązowy cukier
Sposób przygotowania:
1. Umieść wszystkie składniki z wyjątkiem banana w blenderze i mieszaj na pełnych obrotach przez 30 do 60 sekund, do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Przelej zawartość do miseczek deserowych i włóż do lodówki na godzinę.
3. Pokrój banana do dekoracji i posyp brązowym cukrem.
Zobacz nowy projekt eko firmy Marwit
Dzieci jedzą to, co ich mistrzowie – to myśl przewodnia kampanii Beko #jedzjakmistrz (ang. #EatLikeAPro), realizowanej przez Beko z udziałem zawodników i ekspertów klubu FC Barcelona.
Prowadzona na całym świecie akcja ma pomóc rodzicom w zdrowszym żywieniu ich dzieci. Dietetycy klubu opracowali kilkadziesiąt przepisów na zdrowe, smaczne dania dla najmłodszych, a piłkarze zachęcają do ich wypróbowania i włączenia do diety.
W Polsce na zlecenie Beko przeprowadzone zostało dodatkowo badanie dotyczące nawyków żywieniowych dzieci. Marka, wspólnie z ekspertami i zawodnikami FC Barcelony, poprzez kampanię Beko #jedzjakmistrz podejmuje walkę z jednym z największych wyzwań współczesnego stulecia – problemem rosnącej otyłości wśród dzieci.
artykuł powstał we współpracy z marką BEKO