46 procent polskich matek stara się codziennie gotować zdrowe posiłki, ale tylko około jedno na czworo dzieci chętnie je zjada – wynika z badania przeprowadzonego w tym roku na zlecenie marki Beko.

Firma Beko postanowiła dostarczyć rodzicom narzędzi, które pomogą im zachęcić najmłodszych do sięgania po pełnowartościowe potrawy. Do udziału w swojej najnowszej kampanii pod hasłem #jedzjakmistrz zaprosiła piłkarzy FC Barcelony. 

Zawodnicy tego najpopularniejszego na świecie klubu piłkarskiego w ramach akcji #jedzjakmistrz przekonują chłopców i dziewczynki, że warto zdrowo się odżywiać i że taka dieta wcale nie jest nudna. Opiekujący się piłkarzami dietetycy opracowali kilkadziesiąt przepisów, które w swojej kuchni mogą wykorzystać rodzice.

Pomysły kulinarne, podane w taki sposób, zachęcą każdego kilkulatka do spróbowania warzyw, przy których często odbywa się marudzenie. Beko, wspólnie z piłkarzami FC Barcelony, przekonuje, że wiele zależy od tego, jak zostaną przyrządzone potrawy oraz w jakiej postaci trafią na stół. Czasem sekret tkwi w umiejętnym „przemyceniu” wartościowych składników. Oto kilka przykładów.

Propozycja dietetyków FC Barcelony na pyszny i wartościowy trzydaniowy posiłek w kampanii społecznej Beko Jedz jak Mistrz

Jak przygotować dwudaniowy obiad i pyszny deser? Poniżej przepis na letnią, lekką zupę, bogate w witaminy drugie danie oraz dodający siły i mocy smakołyk.

Zupa z groszku, brokułów i cukinii, serwowana na zimno 

 Składniki:

1 cebula

250 g brokułów

1 średnia cukinia

250 g groszku

4 jaja przepiórcze

sól

pieprz

30 g parmezanu 

30 g oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Obierz cebulę i podsmaż na oliwie z oliwek.

2. Dodaj posiekane warzywa i groszek. Przypraw solą i pieprzem.

3. Zalej wodą i gotuj przez 10 minut.

4. Blenderem zmiksuj na puree. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

5. Usmaż jajka przepiórcze z odrobiną oliwy z oliwek.

6. Podawaj zupę na zimno w misce ze smażonym jajkiem i parmezanem na wierzchu.

Pieczony kurczak z warzywami korzeniowymi

Składniki:

 30 g oliwy z oliwek

sól

4 zmiażdżone ząbki czosnku

papryka mielona

duża czerwona cebula

pęczek marchwi (obrany i pokrojony)

por, opłukany i pokrojony w duże kostki

700 g ziemniaków

4 udka z kurczaka

świeży tymianek

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. 

2. Pokrój w kostkę ziemniaki i gotuj przez 5 minut z 1 g soli, a następnie odcedź.

3. W dużej misce zmieszaj oliwę z oliwek, sól, zmiażdżony czosnek, cebulę, marchewkę, por, ziemniaki i świeży tymianek.   

4. Połóż udka z kurczaka na wierzchu zmieszanych warzyw i piecz przez 45 minut, aż kurczak będzie chrupiący.

5. Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw na 5 minut.

Pudding z bananów i awokado

Składniki:

1 mały banan

100 g świeżego serka śmietankowego lub jogurtu naturalnego 

30 g mleka

100 g awokado

odrobina soku z cytryny 

brązowy cukier

Sposób przygotowania:

1. Umieść wszystkie składniki z wyjątkiem banana w blenderze i mieszaj na pełnych obrotach przez 30 do 60 sekund, do uzyskania gładkiej konsystencji.

2. Przelej zawartość do miseczek deserowych i włóż do lodówki na godzinę. 

3. Pokrój banana do dekoracji i posyp brązowym cukrem.

Zobacz nowy projekt eko firmy Marwit 

Dzieci jedzą to, co ich mistrzowie – to myśl przewodnia kampanii Beko #jedzjakmistrz (ang. #EatLikeAPro), realizowanej przez Beko z udziałem zawodników i ekspertów klubu FC Barcelona.

Prowadzona na całym świecie akcja ma pomóc rodzicom w zdrowszym żywieniu ich dzieci. Dietetycy klubu opracowali kilkadziesiąt przepisów na zdrowe, smaczne dania dla najmłodszych, a piłkarze zachęcają do ich wypróbowania i włączenia do diety.

W Polsce na zlecenie Beko przeprowadzone zostało dodatkowo badanie dotyczące nawyków żywieniowych dzieci. Marka, wspólnie z ekspertami i zawodnikami FC Barcelony, poprzez kampanię Beko #jedzjakmistrz podejmuje walkę z jednym z największych wyzwań współczesnego stulecia – problemem rosnącej otyłości wśród dzieci.

artykuł powstał we współpracy z marką BEKO